0-36 Aylık Çocuklarda Saglik, Bakim ve Beslenme

0-36 AYLIK ÇOCUKLARDA SAĞLIK, BAKIM VE BESLENMENİN ÖNEMİ

        "Büyümenin en hızlı olduğu 0-36 aylık dönemde bakım ve beslenme yaşama sağlıklı başlangıç için ayrı bir önem taşımaktadır. Büyüme geriliği, çeşitli vitamin veya mineral eksiklikleri ve ishaller 0-24 ay grubu bebeklerde/çocuklarda ölümle sonuçlanan çocukluk hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu yaş döneminde büyüme, en hızlı döneminde olup ortaya çıkan büyüme geriliklerinin iki yaş sonrasında düzeltilmesi oldukça güç olabilmektedir. Bu nedenle 0-24 ay arasında bakım ve beslenme alışkanlıklarındaki doğru davranışların çocuklara kazandırılması ve yetişkinlerin bu konuda bilgilendirilmesi önem kazanmaktadır."

       "Çocuğun büyüme ve gelişmesiyle birlikte önceliği değişmeyen tek konu, sağlık hizmetlerinden yararlanma gereksinimidir. Bu dönemde bebeklerin ve çocukların, gelişimsel özellikleri nedeniyle (küçük objelerin ağzına alınması, altının bezlenmesi, ağız sularının akması, emekleme gibi) enfeksiyona yakalanma riskleri çok yüksektir. Bu durum, özellikle çok sayıda bebeğin/çocuğun bulunduğu ortamda mikropların daha kolay yayılmasına neden olur. Bebekler ve çocuklar, bakım merkezlerinde belli hastalıklara daha fazla yakalanma riskindedirler. Çünkü çocuklar ve bebekler henüz mikroplara (özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına) karşı yeterli bağışıklık kazanmamışlardır. Bu nedenle çocuğun kuruma kabulünden önce gerekli testlerin yaptırılması ve kurumda çocuğun bakımı sırasında düzenli olarak bunların tekrarlanması önemlidir.

   "Tüm bunların yanı sıra kurumda hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla hasta çocuğun/çalışanın kurumdan uzaklaştırılması ve yeniden kuruma dönüşüyle ilgili kurallar belirlenmelidir. Bakım verenler çocukların kurumda oldukları süreler içinde ilaç kullanmak zorunda olabileceklerinden dolayı ilaç uygulamalarını bilmelidir. Yanlış ilaç uygulamalarının doğurabileceği sorunlardan korunmak için kurumda yazılı kurallar oluşturulmalıdır."

        "Gelişmiş birçok ülkede kamu politikalarını belirleyenlerin çocuklarla ve çocukların yaşam kaliteleriyle çok daha yakından ilgilendikleri belirtilmiştir. Çocukların yaşam kaliteleri temelde onların gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmamasıyla yakından ilgilidir. 0-36 aylık çocukların temel bakım gereksinimlerinin karşılanması, ailelerin ve bakım verenlerin görevidir. 

        "Özellikle de 0-12 ay arasındaki bebeklerin bağışıklık sistemlerinin henüz tam gelişmemiş olması onların bu dönemde bakımlarına önem verilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu süreçte aşılarının zamanında yapılmaması, hijyen uygulamalarının yetersiz olması, yetersiz ve dengesiz beslenme, geri dönüşü olmayan hastalık ve sakatlıklara neden olmaktadır. Özellikle 0-12 aylık süreçte çocuk tamamen bir başkasına bağımlı olarak yaşamını sürdürür ve bu dönemde onun gereksinimlerinin karşılanması, sağlığının korunması, yeterli ve dengeli beslenmesi geleceği açısından büyük önem taşır."

 Kaynak : http://ttkb.meb.gov.tr/

0 yorum:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı