Ortaokul Kayıtları Yapıldı

      Ortaokul ve 1. Sınıf Kayıtları yapıldı.

         Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada  : "2013-2014 eğitim öğretim yılı için ülkemizdeki bütün resmî ilkokulların birinci sınıflarına ve bütün resmî ortaokulların beşinci sınıflarına öğrenci kayıtları; çocuklarımızın MERNİS bilgileri esas alınarak, ikametgâhlarına en uygun okula,  herhangi bir başvuru olmaksızın, Bakanlığımız tarafından  e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yapılmıştır." denilmiştir.

        MEB internet sitesinde yaptığı basın açıklamasında ; Mecburî ilköğretim çağına giren toplam 1.863.230 çocuğumuzun tamamı 1.sınıflara; 1.237.986 öğrencimiz de 5. sınıflara yerleştirilsiğini, velilerin,  Bakanlığın http://www.meb.gov.tr  internet adresinde yer alan Veli Bilgilendirme Sisteminden, çocuklarının T.C. kimlik numaralarını yazarak, yerleştirildiği okulu ve okulun iletişim bilgilerini öğrenebilecekleri ifade edilmiştir.

        Bakanlığın açıklamasında özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin ile aziz şehitlerimizin ve muharip gazilerimizin çocuklarının kayıtları, velilerinin istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde, 2013-2014 eğitim öğretim yılı başında, istedikleri resmî okula yapılabilecektir.

        Özel okullara, konservatuarlara ve imam hatip ortaokullarına adrese dayalı kayıt işlemi yapılamadığından, e-okul işlemleri açıldığında, çocuklarını özel okul, konservatuar veya imam hatip ortaokullarına kaydettirmek isteyen velilerin doğrudan bu okullara başvurmaları yeterlidir.

Çocuğunuzun hangi okulda kayıtlı olduğunu öğrenmek için tıklayınız...

Veli Bilgilendirme Sistemi

Kaynak : http://www.meb.gov.tr/

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı Sonuçları

2013-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı sonuçları açıklandı. 

Sınava girenler sınav sonuçlarını Ösym'nin internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini girerek öğrenebileceklerdir.

Sınava Cumartesi Sabah (CS) oturumu için 476.733, Cumartesi Öğleden Sonraki (CÖS) oturumuna 263.055, Pazar Sabah (PS) oturumuna 112.295, Pazar Öğleden Sonraki (PÖS) oturuma ise toplam 72.527 aday başvurmuştur.

Ayrıca Cumartesi Sabah (CS) oturumunda 26.088, Cumartesi Öğleden Sonraki (CÖS) oturumda 10.314, Pazar Sabah (PS) oturumunda 13.006, Pazar Öğleden Sonraki (PÖS) oturumunda ise toplam 12.129 aday sınava girmemiştir.

 Ayrıca Sınav Sonuç Belgesi basılmayacaktır. Sınav sonuçları elektronik ortamda belli olacağından adayların adreslerine ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir

Sınav sonucu için tıklayınız...

Sınavla ilgili sayısal verilere ulaşmak için tıklayınız...


Memur Maaşları 6 Ağustos'ta Ödenecek

Bütün memurların 15 Ağustosta ödenen maaşları bayramdan önce 6 Ağustos'ta ödenecek. Erken maaş ödemesinden sözleşmeli personel ve işçiler de yararlanacak. İlgili haber için tıklayınız....

Teknoloji: Avustralya nanoteknoloji araştırmaları için fon sa...

Teknoloji: Avustralya nanoteknoloji araştırmaları için fon sa...:      Avustralya Sanayi, Bilim ve Araştırma Bakanı Kim Carr nanoteknoloji araştırmaları için Mayıs 2015 yılına kadar nanobilim araştırma devamı >>>

Polonya'da Öğrenci Sayısı gelecek 10 yıl 400.000 azalacak.

    Öğrenci Sayısı 400.000 azalacak

     Polonya Bilim ve Yüksek Öğretim Bakanlığına göre Polonyalı öğrenci sayısı önümüzdeki on yıl içinde 167000 den 1250000 civarında 400,000 kişi azalacak. Bakanlığa göre 2035 yılına kadar öğrenci sayısı 1,48 milyona ulaşacak ve düşüş eğiliminin 2025 yılına kadar devam edeceği açıklandı.
     Ayrıca ülkede bulunan üniversitelerde yabancı öğrenci sayısının artmaya devam ettiği ve ençok yabancı öğrenci sıralamasında ilk üçte olan ülkeler Ukrayna, Beyaz Rusya ve Norveçli öğrenciler olduğu açıklandı.

Source : English.news.cn

Özel Sağlık Meslek Liseleri Hakkında

     Son zamanlarda öğrencilerin SBS tercih döneminde özel sağlık meslek liseleri sıksık gündeme gelmektedir. İş garantili okul diye reklam yaparak öğrenci bulmaya çalışan liseler hakkında  Milli eğitim bakanlığı uyarıda bulundu.

       Peki özel sağlık meslek liselerinin bu derece çoğalmaya başlaması devletin istihdam politikasıyla uyumlu mudur bunu sorgulamak lazım. Ancak sağlık meslek liselerinden mezun öğrenciler ne iş yapabilir. Elbette okuduğu bölümle ilgili meslek yüksek okulu devam edebilirler. Ayrıca Lise mezunları için yapılan KPSS ye girip alanlarıyla ilgili  kadrolara atanabilirler yada özel sağlık hastanelerinde, polikliniklerde, özel muayenelerde çalışabilirler. Ancak özel okulların hızla artarak mezun sayılarının çoğalması istihdam konusunda sağlık sektöründe bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Burada önemli olan özel veya kamu sağlık meslek liselerine kayıt  olan ve kaydedilmesi muhtemel öğrenci sayısına bağlı olarak planlamaların yapılması gerekir.

       Ayrıca sağlık meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin alanı ile ilgili meslek yüksek okulunu veya üniversiteleri bitirmeden öğrencilerin sağlık sektöründe istihtamından önce yeterli bilgi ve beceriye sahip olup olmadıkları konusunda gerekli standartların olması gerekir ve kaçınılmazdır. 

ÖSYS Yerleştirme Sonuçları - 2013

2013 ÖSYS Sonuçları belli olmuştur. Yerleşen adaylara şimdiden başarılar dileriz.

Sonuçlar için tıklayınız...

Seçmeli Adalet ve Hukuk Dersi

   
Meb Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından ortaokul ve imam hatip ortaokullarında 2013-2014 eğitim öğretim yılında Adalet ve Hukuk dersinin seçmeli ders olarak okutulması kararı alınmış ve Temmuz 2013 Tebliğler Dergisinde yayınlanmıştır.

      Kararda, derslerle ilgili olarak taslak ders kitabı hazırlanması ve hazırlanan taslak ders kitaplarının incelenmek üzere 16/01/2014 - 03/02/2014 tarihleri arasında bakanlığa başvurmaları, 30/05/2014 tarihine kadar belirlenen ders kitaplarının 2014 yılı haziran ayında tebliğler dergisinde duyurusunun yapılacağı belirtilmiştir.

       2013 2014 yılına mahsus olarak, Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan öğretim materyallerinin kullanılacağı ifade edilmiştir.

Kaynak : MEB TTKB Temmuz 2013 Tebliğler Dergisi 

Hollanda'da Steve Jobs'un Kendini Yöneterek Öğrenme Modeli Kullanımı Başlayacak

      Sınıflarda tablet yeni birşey değil fakat ipad derslik olarak kullanılabilir mi? Apple Bilgisayarın kurucusu Steve Jobs teknoloji sektörünün bir numaralı ismiydi. Yakın zamanda ölümünden önce aynı şeyi planlamıştı. Şimdi onun fikirlerini Hollanda hayata geçiriyor.
      Açılması planlanan Steve Jobs okulunda yazı tahtası, kalem defter olmayacak ama ipadler olacak. Yeni açılan okula kayıt yaptırmış 1000 öğrenciden her biri için kendi bireysel öğrenme modelinin uygulanması öngörülmektedir. Yazı tahtası, tebeşir, derslik, sınıf resimleri, sınıf öğretmenleri, ders planları, oturma çizelgeleri, kalem, veli toplantıları, teneffüs zili, sabit okul günleri ve saatleri gibi kavramlar olmayacak. Okul noel ve yılbaşı için kapalı olacak, diğer günlerde açık olacaktır. Öğrencilerde sınıfta kalma kaygısı olmadan istedikleri zaman okula gelecekler ve tatile gitmek için belli zamanlara bağlı kalmayacak. Dersler internetten online takip edileceği gibi, öğrenciler öğrenmek istedikleri konuları kendileri seçebileceklerdir. Öğretmenler istisnai durumlarda öğrencileri yönlendireceklerdir. Veli görüşmeleri Skype üzerinden gerçekleştirecek ve yılda birkez yapılan 10 dakikalık veli toplantıları da tarihe karışmış olacak.

Source :
http://www.educationnews.org/technology/netherlands-schools-use-steve-jobs-self-directed-learning-model/

Öğretmenler için Medya ve Bilgi Okuryazarlığı (MİL) Programı

 UNESCO tarafından Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Nijerya'da Haziran 2013 tarihinde yapılan forumda katılımcı ülkelerin ortak kararıyla Medya Okuryazarlığı Müfredatı (MIL) hazırlanmasına karar verilmiştir.
Yapılan forumda toplumların genç kesimlerinde artan sosyal medyanın etkisi vurgulanmıştır.
UNESCO Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Müfredatının uygulanmasında öğretmenlere odaklanmış durumda. Medya ve bilgi okur yazarlığı müfredatının uygulanmasında toplumların tüm katmanlarına ulaşmak için önemli bir yol olarak görülen öğretmenlerden yararlanılmak istenmektedir. Müfredat metni İngilizce, Arapça, İspanyolca ve Fransızca Portekizce, Rusça ve İsveç dilinde hazırlanmış Çince, Almanca ve Japonca gibi diğer dillere çeviri devam etmektedir. Ülkemizde de Unesco tarafından hazırlanan Medya ve Bilgi Okuryazarlığı müfredatı görsel ve sosyal medyanın gündeminde takip edilmesi gereken bir konudur. Öğretmenler için müfredatla ilgili olarak sponsor bağlantıların yapılmış olması, Medya ve Bilgi Okur yazarlığı müfredat eğitimlerinin verimli olmasına katkı sağlayacaktır.

Müfredatın İngilizce Metni için tıklayınız...

UNESCO Müfredatın yerel dillere çevrilmesiyle ilgili olarak işbirliği yapmak istiyorsanız aşağıdaki adresten bilgi alabilirsiniz...
 http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/media-development/media-literacy/mil-curriculum-for-teachers/

Milli Eğitim İstatistikleri: Öğretmenlerin 2013 İsteğe Bağlı İl Dışı Yer Değişt...

Milli Eğitim İstatistikleri: Öğretmenlerin 2013 İsteğe Bağlı İl Dışı Yer Değişt...: 2013 Yılı İsteğe Bağlı İl Dışı Yer Değiştirme Kontenjan Listesi Kontenjan Listesi için tıklayınız...

Amerika'daki Charter Okulları

Charter okulları dezavantajlı çocukların yani kalabalık ve devlet eliyle düzgün eğitim alamayan bölgelerde yatırımcıların okul açıp öğrenci kaydına bağlı olarak yatırımcının eğitim parasını devletten alması suretiyle işletilen okuldur. Devlet yaklaşık öğrenci başı eğitim masraflarını %90'ını karşılamaktadır. Charter okulları
performansa bağlı olarak hala eğitimlerine devam etmektedir.

Amerika'da eğitimin önemli bir parçası olan charter okullarının eğitim sonuçları açısından tartışılmaktadır. charter okul destekçileri charter okullarında okuyan öğrencilerin devlet okulunda eğitim gören öğrencilere oranla daha başarılı olduklarını savunmaktadır.
Tartışılan bir diğer konu ise 5 yıl için açılan daha sonra tekrar sözleşmesi yenilenen charter okullarının ilk açıldığında iyi bir eğitim  vermek için eğitime başladıkları daha sonra ticari kaygı ile başarısızlığın arttığına dikkat çekilmektedir.

      Ülkemizde de dersanelerin kapatılması ve charter okul modeline dönüşmesi söz konusu olabilir. Bunu zaman gösterecektir. Ancak şu bir gerçek ki charter okul modeli eğitimdeki sinerjiyi artıtaracaktır. Özellikle dezevantajlı bölgeler ve kalabalık sınıflı okullar için çözüm olabilir. 

Yüksek Öğretim Kurumları için Erasmus Şablonu (Öğrenci ve Personel Değişimi)

Yüksek Öğretim Kurumları Arasında Kurumlararası Anlaşmalar İçin Şablon Yayını

   
     Eğitim, öğretim, gençlik ve spor için 2014-2020 AB programı yüksek öğretim kurumları arasında hareketlilik (Erasmus) kurumlararası anlaşmalar çerçevesinde yapılacaktır. Söz konusu öğrenci hareketliliği için hazırlanan yönetmelik hala Avrupa Komisyonundan geçmedi fakat bugüne kadar ki siyasi anlaşmalara bağlı olarak öğrenci ve personel hareketliliği için  kurumlarası antlaşmalara destek vermektedir. Avrupa Komisyonu, bu programın verimli işleyebilmesi ve kurumlararası antlaşmaların hazırlanabilmesi için örnek şablon yayınlanmasına izin vermiştir.

    Yayınlanan şablon sadece mevcut program ülkelerinde (AB Üye Devletleri, İzlanda, Türkiye, Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) kaliteli öğrenci ve personel hareketliliğini amaçlayan kurumlararasında geçerlidir. Şablonda kurumlararası antlaşmalar artık ikili düzenlemelerle sınırlıdır.  Şablon 2014-2015 ve 2020-2021 akademik yılları arasını kapsamaktadır. Kurumlararası antlaşmalar ise elektronik imza ile yapılabilecektir.

Programda öğrenci ve personel değişimi;


1. Çalışmalar için öğrenci hareketliliği 3 ila 12 ay arasında ;

2. staj için öğrenci hareketliliği 2 ila 12 ay arasında ;
3. Personel hareketliliği ise 8 saat ila 2 ay 2 gün (seyahat süresi hariç) olarak belirlenmiştir. 



Source : 
http://ec.europa.eu/education/news/20130719-erasmus-plus-preparation_en.htm
http://eacea.ec.europa.eu/funding/2014/call_he_charter_en.php

PİSA nın Yöntemi Yanlış mı ?

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PİSA)  Queens Üniversitesi'nde Matematikçi Dr Hugh Morrison,  PİSA değerlendirmesinin 3 yılda bir yapılmasının tamamen yanlış olduğunu çünkü objektif ve subjektif olasılıkların kafa karıştırarak derin kavramsal hatalar içerdiğini söyledi. Dolayısıyla PİSA hiçbir zaman işe yaramayacak diye söyledi. 

Aynı zamanda Danimarka'da Kopenhagen Üniversitesi'inde istatistikçi olan Profosör Svend KREİNER, PİSA'nın temelde kusurlu olduğunu söyledi.

Ülkelerin okuma becerileri dil yapıları, kültürleri gibi bir çok etken PİSA değerlendirmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Ayrıca öğrencilerin rastgele seçilmesi toplumların kültür seviyelerindeki farklılığın yüksek olmasına bağlı olarak değerlendirmenin objektiflik oranını da düşürmektedir. 

 PİSA'nın akademik çevrelerce güvenilirliği tartışıladursun, eğitim sistemlerinin karşılaştırılması ve rekabetin artırılması için önemlidir. Ülke olarak 2003 yılında beri katıldığımız PİSA sonuçları Aralık 2013 döneminde açıklanacaktır.  Sonuçlar ise OECD sekreterliğince http//www.pisa.oecd.org adresinden yayınlanacaktır.

http://www.independent.co.uk/news/education/education-news/

İngiltere de Eğitimde Önemli Adım

Türkiye'de eğitim sistemleri, eğitim teknolojileri fatih projesi derken İngiltere 8 Temmuz'da Ulusal Eğitim müfredatını açıkladı. Müfredatta ilkokul öğrencileri için basit bilgisayar programlama, kodlama gibi teknolojik bilgilerin verilmesi vurgulanmıştır. İki veya daha fazla programlama dili kullanılarak ikili sayı sistemini ve basamaklarını anlamak ve ilerde birden fazla yaratıcı proje fikrinin oluşturulması için temel becerileri kazandırmak konularında eğitimde revizyona gidilmiştir. Ulusal müfredatta ayrıca 3d ve matematiksel modelleme öğrenciler için programlamarda çeşitli bileşenlerin oluşturulması fırsat sağlayacaktır.  Bu teknolojik değişim öğrencilerin yazılım dünyasında ve ilerideki mesleklerinde temel yapı taşını oluşturacağı kesindir. İngiltere ilkokul çağında bu tür müfredat çalışması yapılırken ülkemizde fiziki cihazların temininden çok (tablet, akıllı tahta) eğitimin niteliğine kafa yormamız gerekmektedir. Fatih projesi ile gelen tablet ve akıllı tahtalar elbette ki eğitim sisteminde önemli bir değişimdir. Ancak bu teknolojik cihazlara sahip olmak bilinçli kullanımla nitelikli bir eğitim mümkün olacaktır. Eğitim müfredatlarımızın yenilenmesi ve teknolojik çağa ayak uydurması gerekmektedir. Bir çok gelişmiş ülke bilişimin ve teknolojik yazılımların önemini farkettiler ve bu doğrultuda eğitim müfredatlarını revize etmeye başladılar bile... 

Ortaokul Haberleri: SBS Tercih Listeleri ve Boş Kontenjanlar

Ortaokul Haberleri: SBS Tercih Listeleri ve Boş Kontenjanlar: SBS Tercihleri için boş kontenjanlar açıldı. Geçen seneki puanlar için tıklayınız...       https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/Basvu...

Kamu Personel Seçme Sınavı (2013) A Grubu ve Öğretmenlik

Kamu personeli seçme sınavı A grubu ve öğretmenlik soru kitapçıkları ve cevap anahtarı yayınlandı. Ösym tarafından yayınlanan soru kitapçıkları ve cevapları için tıklayınız...

Parasız Yatılık ve Bursluluk Sınavı Sonuçları Belli Oldu


Parasız yatılık ve bursluluk sınav sonuçları beli oldu.


5. 6. 7. sınıflar parasız yatılılık ve bursluluk sınav sonuçları için tıklayınız...

8. sınıflar parasız yatılılık ve bursluluk sınav sonuçları için tıklayınız...

9. 10. 11. sınıflar parasız yatılılık ve bursluluk sınav sonuçları için tıklayınız...

SBS Tercihleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sevgili öğrencileri ve veliler... SBS tercihi yaparken araştırmanızı öğrenirim. Ancak istediğiniz liseye girememek dünyanın sonu değil. Önemli olan insanın kendinde olan azim ve gayret. Liseyi bitirdikten sonra iyi bir liseyi bitirmemiş iseniz iyi bir üniversite kazanmayacağınız anlamına gelmez. Lise türlerini araştırın. Sağlık lisesi hakkında, Anadolu lisesi hakkında ve meslek liseleri ve bölümleri hakkında araştırma yapın. İstemediğiniz bölümü yazmayın. Çünkü insan yapacağı işi severek yapmalı. Biz hep ortaokul sıralarında bize rehberlik yapılmadığını anne babamızın bizi yönlendirmediğinden yakınırız. İstemediğimiz mesleği yaptığımızı söyleriz . Pişman olmamak için gerekli araştırmaya hemen başlamalıyız.... Hala başlamadınız mı ?

Öğretim Üyesi Yerleştirme Programları için Müracatlar

Üniversitelerin öğretim üyesi yerleştirme programları için kadrolar açıklandı. Başvurular 17- 23 Temmuz tarihleri arasında YÖK'ün internet sayfasından yapılacaktır. Araştırma görevlisi adayların başvurularında diploma notunun %25'i, ALES Puanının % 60'ı, varsa dil puanının % 15'i üzerinden değerlendirilecektir.

Boş kadrolar için tıklayınız.    https://yoksis.yok.gov.tr/oypilansayfa/

Başvuru için tıklayınız.          https://yoksis.yok.gov.tr/OYPUYG/

Dersanelerin Okullaşması

Dersanelerin kapatılması gündemi bir süredir gündemi meşgul etti. Dersanelerin okullara dönüşmesi akıllıca olacaktır. Öğrenciler hafta içi ve haftasonları eğitim öğretim boyunca dersanelere devam etmektedir. Öğrencilerin hem okullara hem de dersaneye vakit ayırması öğrencilerin sosyalleşmesini, üzerlerinde sosyal baskı oluşmasına sebep olmaktadır. Anne babalar dersanelere verdikleri ücretlerin karşılığını alabilmek için haklı olarak çocuklarını gayretli olmalarını istemektedirler. Ancak şu unutulmamalıdır sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler başarıyı etkileyen etmenlerdendir. Dolayısıyla hem okul hem dersane öğrencilerini tüm vaktini ders sıralarında geçirmelerine sebep olmaktadır. O yüzden dersanelerin okullara dönüşümü hem eğitim çalışanlarını hem de dersane sahiplerini memnun edecektir. Bazı bölgelerde sınıfların kalabalıklığı dersanelerin okullaşmasıyla bir nebze olsun azalacaktır.. Ayrıca devlette kadrolu olmayıp atanamamış öğretmenler için de alternatif istihdam koşulları oluşturacaktır. Dersanelerin eğitimin neresinde ve nasıl şekilleneceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz...

KPSS 2013/1 Yerleştirme Sonuçları Açıklandı


 (KPSS-2013/1) Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlar İçin Kadro ve Pozisyonlarına Yerleştirme İşlemleri

Yerleştirme sonuçları 04.07.2013 tarihi itibariyle açıklanmıştır. Adaylar yerleştirme sonuçlarını ÖSYM nin sınav sonuç sayfasına TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak öğrenebilecektir. Ayrıca ÖSYM tarafından sayısal veriler de açıklanmıştır.

Yerleştirme Sonuçları için tıklayınız...
Sayısal veriler için tıklayınız...

Öğrencilerle İlgili Kılık Kıyafet Açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı 03.07.2013 tarihinde kılık kıyafet serbestisi ile ilgili websitesinde açıklama yayınladı. Açıklamada öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğindeki değişikliklerin tamamlanarak Başbakanlığa gönderildiği ifade edilmiştir. Önümüzdeki yıl tüm resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrenciler okul kılık kıyafetlerini velilerin istekleri doğrultusunda belirleyebilecekleri, öğrenci velilerinin yüzde elliden fazlasının istemesi halinde kılık kıyafet serbest olacağı vurgulanmıştır. Açıklamada okul yönetimleri ve okul aile birlikleriyle, veli işbirliğinin önemine vurgu yapılırken kılık kıyafet konusunda demokratik katılımcı okul yönetimi uygulamasının geliştirildiği ifade edilmiştir.

Meb Bakanlığının konuyla ilgili basın açıklaması için tıklayınız...



Üniversite Tercihleri İçin Süreç Başladı


Milyonlarca öğrenci aldıkları puanlarla tercih telaşına girmiş durumdadır. Öğrencilerin tercihlerini yaparken hedeflerini iyi belirlemeleri ve uzmanlara danışarak tercihlerini tamamlamaları gerekmektedir. Tercihlerde yazılan üniversite ve ilgili bölümler internetten iyi araştırılmalıdır. Öğrencilerin puanları doğrultusunda yapacakları tercihlerde istedikleri bölümlere girmelerini temenni ediyoruz.
Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tercih Robotu

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı