Her Okula Bir Yazar-Vakıflar Ortaokulu-Sophie SMILEY


    Her Okula Yazar Projesi-Yazarlar Okullarda projesi kapsamında İngiliz Çocuk Edebiyatının Ünlü Yazarlarından Sophie SMILEY, İstanbul Bağcılar Vakıflar Ortaokuluna geldi. Proje kapsamında öğrenciler okudukları kitapların yazarına sorular sorarak,  kitapları hakkında yazarla söyleşi yaptılar. Söyleşi Sonunda Vakıflar Ortaokulu Müdürü İrfan KILIÇTAŞ, yazara çiçek ve plaket takdiminde bulundu.

     Vakıflar Ortaokulu Müdürü İrfan KILIÇTAŞ ise, Her Okula Bir Yazar Projesinin toplumun tüm kesiminde okuma alışkanlıklarını artıracağını ve projeye desteklerinin artarak devam edeceğini ifade etti.

    Her Okula Yazar Projesi toplumun her kesiminde başta okullar olmak üzere öğrencilerimizde okuma kültürü oluşturmak ve yaygınlaştırmak için her yıl okullarla yazarların buluştuğu bir projedir. Proje Türkiye'nin her yerinde yaygınlaşarak devam etmektedir.




Vakıflar Ortaokulu
İlgili Fotograflar :

Vakıflar Ortaokulu  Vakıflar Ortaokulu  
Vakıflar Ortaokulu Vakıflar Ortaokulu


http://vakiflarortaokulu.meb.k12.tr/
________________________ ayken.org _______________________

Teknoloji: Eğitimde Geleceğin Teknolojisi

Teknoloji: Eğitimde Geleceğin Teknolojisi: Teknoloji ile birlikte eğitim materyalleri ve kullanımı tamamen digital ortama dönüşecektir. Bir diğer ifade ile "Dokun ve İzle&q...  Devamı >>>

2014-2020 Erasmus+ Programı


Erasmus+ Nedir?

 Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları yepyeni bir adla ve yenilenerek karşımıza çıkıyor:

 Erasmus+, 2014-2020 döneminde Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının yerini alıyor.

2014-2020 yılları arasında uygulanması planlanan Erasmus+, eğitim, öğretim ve gençlik alanlarının yanı sıra spor alanını da kapsayacak.

Erasmus+ ile kişilerin potansiyellerinin açığa çıkarılmasında eğitim ve öğretimin önemli olduğuna bir kez daha vurgu yapılıyor. Yeni program ile amaçlananlar ise şöyle: 
  • Kişilere yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması,
  • Kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi,
  • İstihdam olanaklarının arttırılması

Erasmus+ bu amaçlar doğrultusunca bireysel öğrenme fırsatlarını ve kurumsal işbirliklerini destekleyecek.

Erasmus+ Programının Mevcut Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarından Farkı Nedir?

       Erasmus+, temel amaçlar ve faaliyetler açısından bakıldığında mevcut programdan çok büyük farklılıklar içermiyor. Yani, Erasmus+’ın da ana hedefleri arasında kişilerin becerilerinin ve istihdam edilebilirliğinin geliştirilmesi, aynı zamanda eğitim - öğretim sistemlerinin modern bir yapıya kavuşturulması yer alıyor.

Ancak mevcut programların etkinliğinin arttırılması, daha kolay uygulanabilir ve sade bir yapıya kavuşabilmesi amacıyla bazı değişiklikler öngörülüyor.

Erasmus+ ile;

     Hayatboyu Öğrenme Programları bünyesinde yürütülmüş olan Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius ve Grundtvig programları ile Gençlik Programı’nı ve 5 uluslararası işbirliği programı da (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve Sanayileşmiş Ülkelerle İşbirliği Programı) dahil edilerek Erasmus+ başlığı altında toplanıyor. Yani bundan böyle önceki programların isimleri yerine, yalnızca Erasmus+ ismi kullanılacak. Böylece parçalı yapıdan vazgeçilmiş oluyor, programlar bütünleşik bir yapıya kavuşuyor.
  • Tek program ile daha basit başvuru kuralları ve prosedürler getirilmektedir.
  • Yüksek lisansını yapmış öğrencilerin eğitimlerine yurt dışında devam edebilmeleri ve bilgi-yoğun bir işte çalışabilmeleri için gereken becerileri kazanmalarını desteklemek amacıyla borç (kredi) garanti programı uygulanmaya başlanıyor.
  • Yeni öğretim metotları sunarak yükseköğretim kurumları ve iş yerleri arasında yaratıcılık, yenilik ve girişimciliği arttırmaya yönelik büyük ölçekli ortaklıklar (bilgi birlikleri) kurulması sağlanıyor.
  • Sektörlere yönelik yenilikçi mesleki eğitim - öğretim metotları yoluyla istihdam edilebilirliği arttırabilmek için eğitim ve öğretim kurum/kuruluşları arasında ortaklıklar (sektörel beceri birlikleri) oluşturulmasına imkan sağlanıyor.
  • Hareketlilik ve ortaklık fırsatları yeni dönemde önemli ölçüde güçlendiriliyor ve özellikle yüksek öğrenim/mesleki eğitim öğrencileri, öğretmenler, eğiticiler ve gençlik çalışanları için fon imkanları arttırılıyor.
  • Eğitim-öğretim kurumları ve gençlik organizasyonlarının iyi uygulamalarını paylaşmaları, iş dünyasının yenilik ve istihdam edilebilirliği teşvik etmesi,  e-twinning gibi IT platformlarının desteklenmesi için daha fazla imkân sağlanıyor.

Avrupa Komisyonu Neden Erasmus+ İsmini Tercih Etti?


 Erasmus; kamuoyunda daha fazla tanınan, yurt dışında eğitim ve Avrupa işbirliği ile güçlü bir şekilde özdeşleştirilen bir isimdir. Bütüncül, tek bir program oluşturulurken çeşitli ve farklı isimlerin kullanılmasından kaçınılması ve Erasmus markasının bilinirliğinden faydalanılması düşünülmüştür. Bu sebeple, 2014-2020 döneminde eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe kaynakları Erasmus+ adı altındaki faaliyetlerle kullandırılacak.

Erasmus+ Hangi Alanları Destekleyecek?


 Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen faaliyetler 3 ana başlık altında toplanıyor:

• Bireyler için Öğrenme Fırsatları: Erasmus+ Programı; 5 Milyondan fazla kişi için Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde ve/veya dışında bireysel öğrenme fırsatları sağlıyor. Bireyler için öğrenme fırsatları şu şekillerde gerçekleşebilir: •Eğitim, Öğretim
• Öğrenim
• Staj
• Profesyonel gelişim
• Yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri
• Gönüllü çalışmalar

Yükseköğretim alanında ise, program ülkelerindeki yararlanıcılar, Avrupa sınırları içerisinde veya dünyanın herhangi bir yerindeki yükseköğretim kurumlarında eğitim alma veya ders verme fırsatına sahip olacak. Bu sayede Erasmus+ ile Avrupa’da yükseköğretime olan ilginin arttırılması ve aynı zamanda Avrupa dışındaki ülkelerde de yükseköğretimin geliştirilmesi için elverişli bir ortam oluşturulması hedeflenmektedir.

•  Kurumsal İşbirlikleri: Erasmus+; eğitim kurumları, gençlik örgütleri, iş dünyası, yerel/ bölgesel otoriteler ve sivil toplum kuruluşları arasında eğitim, öğretim ve gençlik aktiviteleri bağlamında kurumsal işbirlikleri (ortaklıklar) oluşturulmasına fırsat veriyor. Bu ortaklıklar yoluyla yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi, yaratıcılık, girişimcilik ve istihdam edilebilirliğin sağlanması amaçlanıyor.

•  Politika Reformunun ve İşbirliğinin Desteklenmesi: Bilimsel temellere dayalı politikalar üretilmesinin teşvik edilmesi ve bu alanda iyi uygulamaların paylaşılması, Erasmus+ Programının temel faaliyetlerinden biridir. Politika Reformunun Desteklenmesi başlığı altında AB üyesi ülkelerdeki politika reformunun desteklenmesi, İşbirliğinin Desteklenmesi başlığı altında ise AB üyesi olmayan ülkelerle bu alanda işbirliği ve iyi uygulamaların paylaşılması mümkün olacaktır. Bu konudaki destek; ECVET, EQF, EQAVET gibi araçlar, ülkelerarası çalışmalar ve Bolonga ve Kopenhag gibi spesifik politika gündemlerinin takibini içerecektir.

Eğitim-Öğretimde Neden Yeni Bir AB Yaklaşımına İhtiyaç Var?


 Avrupa Birliği, içinde bulunulan ekonomik şartların da etkisiyle, EU2020 Stratejisi’nde koordineli bir büyüme ve istihdam stratejisini ortaya koymuştur. Bu stratejinin ayrılmaz bir parçası da eğitim-öğretimdir.

Avrupa’daki ekonomik şartlar kadar işgücü piyasası da değişime uğramaktadır. Düşük beceri gerektiren işlerin sayısı azalırken yüksek beceri gerektiren işlerin sayısı artmaktadır. 2020 ile birlikte bütün işlerin % 35’nin yüksek beceri gerektiren, yenilikçilik kapasitesi ve adaptasyon kabiliyeti ile yapılabilecek işler olacağı tahmin ediliyor. buna bağlı olarak, EU2020 Stratejisinin ana hedeflerinden biri yüksek öğrenime ulaşımı %32 düzeyinden %40’a yükseltmektir. Erasmus+, yurtdışında eğitim alma ve çalışma yapma fırsatları sayesinde insanların daha fazla ve daha iyi beceriler kazanmalarına yardım etmeyi amaçlıyor.

EU2020 Stratejisi’nin eğitim alanında diğer bir ana hedefi ise erken okul terklerinin %14 düzeyinden %10 düzeyine çekilmesidir. EU2020 Stratejisi, bu amaca katkı sağlamak için her düzeyde eğitim-öğretimin modernizasyonunu destekleyecektir. Yaygın öğrenme ise gençlik değişimleri ve gönüllülük faaliyetleriyle desteklenecektir.

Erasmus+ Genç İşsizliğine Nasıl Çözüm Olacak?


 Araştırmalar, eğitiminin bir kısmını yurtdışında alan öğrencilerin yurt dışında iş bulma olasılıklarının daha fazla olduğunu gösteriyor. Erasmus+, gençlerin kişisel gelişimlerini ve iş imkanlarını artırabilecek eğitim ve becerileri kazanmalarına yardım edecektir. Yurtdışında eğitim imkanları, gençlerin dil becerilerini ve uyum yeteneklerini de geliştirecektir.

Araştırma sonuçları, iş bulmak için sadece doğru diplomaya sahip olmanın yeterli olmadığını, işverenlerin çalışanlarında artan oranda (gönüllü çalışmalar gibi) yaygın öğrenme deneyimleri sayesinde kazanılan becerileri aradığını gösteriyor. Nitekim Avrupa Gönüllü Hizmeti’ ne katılmış olan gençlerin %75’i de bu deneyim sayesinde kariyer olanaklarının geliştiğini beyan etmiştir. Erasmus+ ile yaygın öğrenmeye de önem verilecektir.

 Erasmus+ Programının Hedef Kitlesi 


 Erasmus+ ile mevcut programların desteklediği hedef kitle değişmiyor. Yeni dönemde de Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik programlarında olduğu gibi her yaş ve her eğitim seviyesinden kişinin ihtiyaçlarına odaklanılıyor.

Çocuk, öğrenci, stajyer, gönüllü fark etmeksizin genç insanlar ile çarpan etkisi oluşturmalarından dolayı öğretmenler, eğiticiler, gençlik çalışanları desteklenmeye devam edecektir.

Erasmus+ programının hedef kitleleri;


•Yükseköğretim alanında; yükseköğretim kurumlarıyla birlikte üniversite öğrencileri, akademisyenler ve yükseköğretim çalışanları,
•Mesleki eğitim alanında; mesleki eğitim veren kurumlar ve kuruluşlarla idareci, öğretmen ve öğrencileri, işe yeni başlayanlar, işverenler, çıraklar, profesyoneller, eğitimciler, mesleki eğitim alanında çalışanlar,
•Okul eğitimi alanında; okulların idareci, öğretmen ve öğrencileri ile çalışanları,
•Yetişkin eğitimi alanında; bu alanda faaliyet gösteren kurumlar ve kuruluşlarla birlikte öğreniciler, eğitimciler, yetişkin eğitimi veren kurumların üyeleri ve çalışanları,
•Gençlik alanında ise bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla birlikte bunları üye ve çalışanları, 13-30 yaş arası gençler, gençlik çalışanları.

Hangi Ülkeler Program Ülkesidir?


 Erasmus+ programından yararlanacak ülkeler:
  •  AB üyesi ülkeler
  •  AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye)
  •  Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)
Kaynak : http://www.ua.gov.tr/kurumsal/halkla-ilişkiler/erasmus-ı-merak-mı-ediyorsunuz-

http://www.ua.gov.tr

Ortaokul Haberleri: 8.sınıf Ortak sınav uygulama takvimi

Ortaokul 8. sınıf ortak sınavları için kılavuz yayınlandı


Bu sene SBS sınavının kaldırılmasından sonra her iki dönemde birer kez merkezi ortak sınav yapılmasına karar verildi. Sınavların nasıl uygulanacağı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Uygulama kılavuzu yayınladı. Kılavuza göre;

  • Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak. 
  • Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir haftasonunda mazeret sınavı yapılacak.
  • Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılacak 
  • Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girecek
  • Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacak


Dersaneler ve Eğitim

Sıksık gündemde bulunan dersanelerin kapatılması konusunda yazacaklarımız bazılarının hoşuna gitmeyecektir. Ancak eğitim çocuklarımızı fare yarışına sokarak sermaye sahiplerinin egolarının istekleri doğrultusunda gerçekleşmemelidir.

Dersaneler neden ortaya çıktı ve yaygınlaştı. 

Unutmayalım dersaneler üniversitelere gitmek isteyen öğrencileri elemek için kurguladığımız eğitim sisteminin sonucudur. Daha sonra ne yaptık... Liselere giriş için de dersaneler aktif olmaya başladılar... Çünkü sistem bunu gerektiriyordu. Dersaneler açılmaya ve çoğalmaya başlayınca kaynak kitap, testler, eğitim materyali sektörü büyüdü büyüdü... Sektörün içine yayıncılarda dahil oldu... Ancak eğitim temel amacı elemek değil, öğrencileri istekleri ve kabiliyetleri doğrultusunda yetiştirmektir. Öğrencileri sınav sisteminde eleyerek ilgi kabiliyetleri doğrultusunda istedikleri lise veya üniversiteye gittiklerini mi zannediyoruz... Kesinlikle hayır... Başarılı bir kaç öğrencinin üniversite seçtiği bir ortamda genel öğrenci profilimizin istedikleri üniversiteye gittikleri konusunda tereddütlerimiz var.

Biz üretime odaklı öğrenci yetiştirme modeli geliştirip, mezun olduktan sonra öğrencilerimizin  hangi okula gidecekleri konusunda kaygılarını gidermeliyiz. Ortaokul öğrencilerimizin sınava tabi tutulması dersaneler kapatılsa bile merdiven altı etüt merkezlerinin de önünü açmış olacak. Dolayısıyla uyguladığımız sınav odaklı sistemin hiç bir zaman dersane sektörü veya muadillerini ortadan kaldırmayacaktır. Senelerdir dersanelerin kapatılması ile efsanevi söylentiler var ama bu sınav sistemi ile  okul dışında alternatif eğitim merkezlerinin önüne geçemiyeceğimizi hala anlayamadık...

BM başkanı kız çocukların eğitimi için yenilik çağrısında bulundu

BM Başkanı kız çocukların eğitimi yenilikleri için çağrıda bulundu.


Birleşmiş Milletler 12 Ekim 2013: BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon kızlar çocuklarının öğrenme kalitesini artırmak için inovasyona ihtiyaç olduğunu vurguladı.

"Tüm eğitim hedeflerine ulaşmak için en iyi yollarından biri de hak ettikleri eğitimi kız çocuklarına sağlamaktır," ancak pek çok ülkede cinsiyet ayrımı nedeniyle kız çocuklarının eğitimde geri planda tutulduğunu sözlerine ekledi.


 Kızların çocuklarının eğitimi ve güçlendirilmesi konusunda uluslararası toplum tarafından 2015 sonrası dönemi için küresel kalkınma hedeflerine uygun yeni bir plan hazırlanırken, 2015 tarihine kadar yapılan hazırlıklar yoksullukla mücadelenin de bir parçası olacaktır. 

education.mathrubhumi.com/




0-36 Aylık Çocuklarda Saglik, Bakim ve Beslenme

0-36 AYLIK ÇOCUKLARDA SAĞLIK, BAKIM VE BESLENMENİN ÖNEMİ

        "Büyümenin en hızlı olduğu 0-36 aylık dönemde bakım ve beslenme yaşama sağlıklı başlangıç için ayrı bir önem taşımaktadır. Büyüme geriliği, çeşitli vitamin veya mineral eksiklikleri ve ishaller 0-24 ay grubu bebeklerde/çocuklarda ölümle sonuçlanan çocukluk hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu yaş döneminde büyüme, en hızlı döneminde olup ortaya çıkan büyüme geriliklerinin iki yaş sonrasında düzeltilmesi oldukça güç olabilmektedir. Bu nedenle 0-24 ay arasında bakım ve beslenme alışkanlıklarındaki doğru davranışların çocuklara kazandırılması ve yetişkinlerin bu konuda bilgilendirilmesi önem kazanmaktadır."

       "Çocuğun büyüme ve gelişmesiyle birlikte önceliği değişmeyen tek konu, sağlık hizmetlerinden yararlanma gereksinimidir. Bu dönemde bebeklerin ve çocukların, gelişimsel özellikleri nedeniyle (küçük objelerin ağzına alınması, altının bezlenmesi, ağız sularının akması, emekleme gibi) enfeksiyona yakalanma riskleri çok yüksektir. Bu durum, özellikle çok sayıda bebeğin/çocuğun bulunduğu ortamda mikropların daha kolay yayılmasına neden olur. Bebekler ve çocuklar, bakım merkezlerinde belli hastalıklara daha fazla yakalanma riskindedirler. Çünkü çocuklar ve bebekler henüz mikroplara (özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına) karşı yeterli bağışıklık kazanmamışlardır. Bu nedenle çocuğun kuruma kabulünden önce gerekli testlerin yaptırılması ve kurumda çocuğun bakımı sırasında düzenli olarak bunların tekrarlanması önemlidir.

   "Tüm bunların yanı sıra kurumda hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla hasta çocuğun/çalışanın kurumdan uzaklaştırılması ve yeniden kuruma dönüşüyle ilgili kurallar belirlenmelidir. Bakım verenler çocukların kurumda oldukları süreler içinde ilaç kullanmak zorunda olabileceklerinden dolayı ilaç uygulamalarını bilmelidir. Yanlış ilaç uygulamalarının doğurabileceği sorunlardan korunmak için kurumda yazılı kurallar oluşturulmalıdır."

        "Gelişmiş birçok ülkede kamu politikalarını belirleyenlerin çocuklarla ve çocukların yaşam kaliteleriyle çok daha yakından ilgilendikleri belirtilmiştir. Çocukların yaşam kaliteleri temelde onların gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmamasıyla yakından ilgilidir. 0-36 aylık çocukların temel bakım gereksinimlerinin karşılanması, ailelerin ve bakım verenlerin görevidir. 

        "Özellikle de 0-12 ay arasındaki bebeklerin bağışıklık sistemlerinin henüz tam gelişmemiş olması onların bu dönemde bakımlarına önem verilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu süreçte aşılarının zamanında yapılmaması, hijyen uygulamalarının yetersiz olması, yetersiz ve dengesiz beslenme, geri dönüşü olmayan hastalık ve sakatlıklara neden olmaktadır. Özellikle 0-12 aylık süreçte çocuk tamamen bir başkasına bağımlı olarak yaşamını sürdürür ve bu dönemde onun gereksinimlerinin karşılanması, sağlığının korunması, yeterli ve dengeli beslenmesi geleceği açısından büyük önem taşır."

 Kaynak : http://ttkb.meb.gov.tr/

Meb Yöneticilerin İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeleri

Meb Yöneticilerinin isteğe bağlı yer değiştirmeleri

MADDE 31 −  

1. Halen bulundukları bölgede o bölge için öngörülen bölge hizmeti süresinin en az yarısını 30 Haziran tarihi itibarıyla tamamlayanlar, aynı veya alt hizmet bölgelerindeki münhal kadrolara yer değiştirmek suretiyle atanmak üzere başvuruda bulunabilirler.

2. Bu maddeye göre isteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunanlar, Bakanlıkça belirlenen ve durumlarına uygun kadrolar arasından en fazla on tercihte bulunurlar.

3.  İsteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunan yöneticilerin atamaları, Temmuz ayında tercihleri dikkate alınarak, yer değiştirmeye esas puan üstünlüğüne göre yapılır. Yer değiştirmeye esas puanın hesabında 30 Haziran tarihi esas alınır ve puanların eşitliği hâlinde sırasıyla yöneticilikteki hizmet süresi ile Bakanlıkta geçen toplam hizmet süresi dikkate alınır.

         4.  Bu madde kapsamında yapılan atamalar, Bakanlığın internet sitesinde duyurulur.



Kaynak :  http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/10/20131012.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/10/20131012.htm

Görevde Yükselmede Aranan Şartlar

12.10.2013 tarihinde resmi gazaete yayınlanan Meb görevde yükselme ve ünvan değişikliği yönetmeliğine göre başvuracak adaylar için aranan şartlar ;

Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak şartlar

(1) Bu Yönetmelik kapsamında görevde yükselmeye tabi kadrolara atanabilmek için;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartlar ile ikinci fıkrada kadrolar itibariyle belirtilen hizmet süresi ve eğitime ilişkin şartları taşımak,
b) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,
şartları aranır.
(2) Şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadrolarına görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; diğer kadrolara görevde yükselme suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir.
(3) Görevde yükselme yazılı sınavına katılacaklarda aranacak hizmet süresi ve eğitime ilişkin şartlar şunlardır:
a) Şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadroları için;
1) En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, raportör, sivil savunma uzmanı veya sayman kadrolarında iki; okul müdürü görevinde iki; müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda üç; şef kadrosunda dört veya öğretmen kadrosunda beş ya da bu alt bentte sayılan kadrolarda toplam dört yıldan az olmamak üzere asaleten görev yapmış olmak.
3) Ancak, İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı ile Bilgi İşlem Grup Başkanlığı şube müdürlüğü kadroları ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde bu Grup Başkanlıklarının işlerini yürüten şube müdürlüğü kadrolarına; bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselme yazılı ve sözlü sınavlarında başarılı olmaları şartıyla Bakanlığın mimar, mühendis veya branşı Bilişim Teknolojileri ve Elektrik −Elektronik Teknolojisi olan öğretmen kadrolarında en az beş yıl hizmeti bulunanlar arasından atama yapılır.
b) Şef ve koruma ve güvenlik şefi kadrosu için;
1) En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az beş yıl görev yapmış olmak.
c) Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı ve uzman kadrosu için;
1) En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak,
3) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere öğretmen veya şef kadrosunda ya da bu görevlerde toplam en az beş yıl görev yapmış olmak.
ç) Hukuk müşaviri kadrosu için;
1) Hukuk fakültesi mezunu olmak,
2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak.
d) Raportör kadrosu için;
1) Siyasal bilgiler, hukuk, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri veya dengi yükseköğretim programlarından mezun olmak; söz konusu fakültelerden mezun olanlardan ilan edilen kadro sayısı kadar başvuru olmaması durumunda, eksik sayıdaki kadro için adalet meslek yüksek okulu mezunu olmak,
2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak.
e) Sivil savunma uzmanı kadrosu için;
1) Fakülte veya 4 yıllık yüksekokul mezunu olmak.
f) Sayman kadrosu için;
1) Dört yıllık fakültelerin kamu yönetimi, iktisat, işletme, muhasebe veya maliye bölümlerinden mezun olmak,
2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak.
g) Ayniyat saymanı kadrosu için;
1) En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak.
ğ) Bilgisayar işletmeni kadrosu için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere en az üç yıl hizmeti bulunmak,
3) Bakanlığa bağlı veya Bakanlıkça izin verilen özel bilgisayar kurslarından belge almış olmak veya bitirdiği okulun ders müfredatında en az iki dönem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek.
h) Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile daktilograf kadroları için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere en az üç yıl hizmeti bulunmak,
3) Bakanlığa bağlı veya Bakanlıkça izin verilen özel bilgisayar kurslarından belge almış olmak veya bitirdiği okulun ders müfredatında en az iki dönem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek,
ı) Veznedar, ayniyat memuru, ambar memuru, mutemet, memur, santral memuru, usta öğretici, koruma ve güvenlik görevlisi kadroları için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak.
i) Sekreter kadrosu için;
1) Büro yönetimi veya sekreterlik eğitimi veren en az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Devlet memurluğunda en az iki yıl görev yapmış olmak.
j) Şoför kadrosu için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak,
             3) En az beş yıllık (B) sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.

Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranan şartlar

(1) Bu Yönetmelik kapsamında unvan değişikliği suretiyle yapılacak atamalarda; yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olma koşulunun yanında aşağıdaki şartlar aranır.
a) Mimar, mühendis, avukat, istatistikçi, grafiker, kütüphaneci, veteriner hekim, psikolog, biyolog, fizyoterapist, diyetisyen, mütercim, film yapımcısı, fotoğrafçı, kameraman kadroları için mesleğin gerektirdiği alanda yüksek öğretim mezun olmak.
b) Çözümleyici kadrosuna atanabilmek için;
1) En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Bilgisayar sistemleri yönetimi ile sistem çözümleme veya sistem programlama konularında sertifika sahibi olmak,
3) En az iki bilgisayar işletim sisteminin uygulamasını bildiğini belgelemek,
4) Üç yılı Bakanlıkta programcı unvanında olmak üzere Devlet memurluğunda en az beş yıl görev yapmış olmak.
c) Programcı kadrosu için;
1) Bilgisayar programcılığı alanında en az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) En az iki programlama dilini bildiğini belgelemek.
ç)  Tekniker, teknik ressam ve sosyal çalışmacı kadroları için; atama yapılacak kadronun gerektirdiği alanlarda iki yıllık yüksekokul mezunu olmak.
d) Teknisyen kadrosu için; atama yapılacak kadronun gerektirdiği alanlarda eğitim veren bir ortaöğretim kurumundan mezun olmak.
         e)  Laborant, hemşire, veteriner sağlık teknisyeni kadroları için; atama yapılacak kadronun gerektirdiği alanlarda eğitim veren bir ortaöğretim kurumundan mezun olmak.
 Yazılı Sınav Konuları Sınav Konuları

          Ek-3 Hizmet Bölgeleri Çizelgesi

MEB Personelinin Görevde Yükselme Yönetmeliği


MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİNİN GÖREVDE YÜKSELME, UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ VE YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMASI YÖNETMELİĞİ

      12 Ekim 2013 CUMARTESİ Resmî Gazetede  (Sayı : 28793) milli eğitim bakanlığı personelinin görevde yükselme ve yer değiştirme tönetmeliği yayınlandı.
 
 
Yönetmeliğe göre sınav yapılacak. Sınav OSYM tarafından yapılıp sınav 70 olarak belirlenmiştir. 70 puan ve üzeri alan personel Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kadroların 3 katı aday sözlü mülakata çağırılacak. Yapılan sözlü sınavda Ek −1 Görevde Yükselme Sözlü Sınavı Değerlendirme Formuna göre 100 tam puan üzerinden değerlendirilerek.  Sözlü sınavda da 100 tam puan üzerinden 70 puan alan aday başarılı sayılacak.
Sınav sonuçları bakanlığın internet sitesinde 30 gün içinde ilan edilecek.

YAZILI SINAV KONULARI

·         Türkçe dil bilgisi,
·         Yönetimde insan ilişkileri ve iletişim,
·         Yönetim, liderlik ve organizasyon,
·          İnsan hakları ve demokrasi,
·         Yönetimde etik,
·         Türk idare sistemi,
·         Protokol kuralları,
·         Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı