Ülk olarak, depremlerden edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda afetten sonra yapılan ve çok daha büyük harcama gerektiren iyileştirme yahut yeniden yapım çalışmaları yerine; afet gerçekleşmeden önce muhtemel can ve mal kayıplarını en aza indirebilecek bir strateji benimsenmiştir. 1999 Marmara Depremi ile başlayan, deprem öncesi hazırlık çalışmaları 2011 Van-Erciş depremi ile önemini artırmış ve çalışmalar hız kazanmıştır.
13,9 milyon nüfusu ile dünyanın sayılı büyükşehirleri arasına giren İstanbul, aynı zamanda ülkemizin ticaret ve finans merkezidir. I. dereceden deprem kuşağında yer alan İstanbul’ da yaşanılabilecek bir afet durumunun akabinde oluşacak zararların sosyal, ekonomik ve finansal etkilerinin daha yıkıcı olacağı öngörülmektedir.
Hiçbir ülkede olası bir deprem sonrasında ülkede var olan; sağlık, itfaiye, arama-kurtarma gibi birimlerin tüm vatandaşlara aynı anda ulaşması ve hizmet vermesi mümkün değildir. Afetlerin ilk saatleri, özellikle 72 saat içerisinde, birey kendi başınadır. Bireyi kendi hazırlığı ve deprem öncesi edindiği kurtarıcı bilgiler hayatta tutacaktır.
Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, “İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Afetlere Hazırlık Mali Destek Programı” kapsamında yürüteceği "Çok Geç Olmadan" adlı proje ile İstanbul'un tüm ilçelerini kapsamak üzere; Eylül 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında deprem konusunda bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarını sürdürecektir.
Proje yürütülürken kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket edilerek, bu çalışmaların tüm İstanbullulara ulaştırılması hedeflenmektedir.Proje etkinliklerinde;* Toplumsal farkındalık oluşturma çalışmaları kapsamında; deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası yapılması gereken hazırlıkların anlatıldığı seminerler ve yapay deprem simülasyonu aktivitelerinin düzenlenmesi,* Bilgi ve beceri geliştirme çalışmaları kapsamında; temel afet eğitimleri, ilkyardım eğitimleri ve arama kurtarma eğitimlerinin düzenlenmesi planlanmaktadır.
Bu çalışmalar ile birlikte;
* Proje faaliyetlerinin İstanbul il sınırlarında yer alan 39 ilçeye ulaştırılması,* 5.000 kişinin farkındalık çalışmalarına katılarak; deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası yapılması gereken uygulamalar ile ilgili temel afet bilgilendirme seminerlerine katılması ve öğrencilerin yapay deprem simülasyon aracı ile uygulamalı eğitimlere katılımlarının sağlanması,* Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü bünyesinde devlet korumasında olan 100 öğrenciye ulaşılarak, bu öğrencilerin temel afet bilgilendirme seminerine ve deprem tatbikatına katılımının sağlanması,* 200 kişinin ilk yardım eğitim kursuna katılması ve hem teorik hem de uygulamalı olarak arama- kurtarma eğitimlerine katılması,* Deprem konusunda bilinçlendirmeye yönelik hazırlanacak olan radyo kamu spotu yayınlarımız, bilboard, metro afiş, broşür gibi yazılı materyallerimiz ve projenin kurumsal web sitesinden duyurulması ile birlikte toplumsal farkındalık çalışmalarının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Vakıflar Ortaokulu - Çok Geç Olmadan Projesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder