Çocugunuzda Asperger Sendromu Olabilir mi ?

Asperger Sendromu olan her çocuk aynı değildir. Asperger sendromu olan iki çocuk arasında farklılıklar vardır. Bu çerçevede bu farklılıklar arasında zor ve yanlış tanılar endişe vericidir. Dolayısıyla çocuklarımızla ilgili erken tanılar için anne asperger sendromu hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Ancak gerçek teşhis tamamen doktor tarafından verilebilir.

Burada anne ve babalar şu 5 soruyu kendisine sormalıdır...

1.  Çocuğum diğer çocuklarla nasıl oynuyor.

Doktorlara göre gelişimsel bozukluğu olan çocuklar için sorulması gereken temel bir soru olduğunu söylüyorlar. Asperger sendromlu çocuklarla oyun zordur. Özel yaratıcı düşünce onlara doğal gelmez. Çocuk bir çok film, kitap, tv programları yada günlük konuşmalarda geçen sesleri ve kelimeleri sık sık taklit yapar. Bir çok anne ve baba için çocuğundan bu tür diyalog ve konuşmalarında duyduğu memnuniyet aslında bir yanılgıdır.
Anne babalar oyun oynayan çocukların oyuncaklarını kontrol etmeliler. Evde oyuncağı ile iyi oynuyor diyerek diğer arkadaşları ile de iyi oynuyormuş yanılgısı içerisinde olmamak gereklidir. Farklı ortamlarda oynamalarına olanak verin ve hareketlerini gözlemleyin. Asperger sendromu kişiler değişime kapalıdır. Taklitçi ve gelenekçidir. Dolayısıyla asperger sendromu çocuk oyuncağını değiştirmek istemeyecektir. Yada yeni oyuncağını kabul etmesi zaman alacaktır. Eskilerden kalma oyuncaklar zihninde iz bıraktığı için daha sonra bu oyuncakları bulduklarında hemen hatırlar ve heyecanlanırlar. Tabii ki asperger sendromu farklı özelliklere sahip hastalıktır. Dolayısıyla tekbir nedene bağlayarak endişelenmeyin.
 

2. Çocuğumda nasıl bir konuşma var.

Sözlü konuşma bir diğer göstergedir. Asperger çocuklar akranları ile tek taraflı konuşma eğilimindedirler. Konuşma ya sadece asperger sendromlu çocuk tarafından idare edilecek ya da sonlandırılacaktır. Küçük tartışmalar asperger çocuklar için yabancı bir kavramdır.
 

 3. Çocuğum akademik açıdan kabiliyetli görünüyor mu ?

Asperger çocukların ebeveynleri genellikle başka bir şey olabileceğini fark etmeden yetenekli ve parlak bir zekaya sahip olduğunu düşünür.
Asperger çocukların bir diğer özelliği ilgi belirli bir alana yönelmiştir. Kendi ilgi alanı getirildiğinde sadece yetişkinlerle konuşma eğilimindedir. Bu çocuklar soyut olamayan fen ve matematik alanlarında yüksek IQ ve hesaplama gücüne sahip olurlar. Asperger çocuklar büyük belleğe ve hiper odaklı olduğu için okulda kolaylıkla fark edilirler.
 

4. Çocuğum kaybetmeye toleranslı mı ?

Bir diğer önemli konu çocuğunuz kaybetmeyi kabullenebiliyor mu yada toleranslı mı ?
Bir çok kişi otistik hastaları şiddet ve öfke nöbetleri ile ilişkilendirir fakat asperger hastaları günlük hayatta tatlı, sevgi dolu çocuklar olma eğilimindedir. Onların öfke nöbetleri bazı değişimleri de meydana getirir. Birisi, bir oyunu kurallarına göre oynamıyor ya da kimse kendi ilgi duyduğu konu hakkında aynı fikirde olmadığında asperger sendromlu çocukta ciddi bir öfke patlaması meydana gelebilir.
Bir sinir krizi önlemek için, birçok ebeveyn çocuklarının kurallarına göre oynayacaktır. Ancak bu gerçek hayatta pek yardımcı olmuyor. Asperger çocuklar başkalarını aşırı eleştirel olma eğilimindedir ve onları değişime karşı toleranslı olmaları konusunda eğiterek yardımcı olunmalıdır. Yoksa yetişkinlik döneminde de alışkanlıklarını sürekli hale getirir.
 

5. Çocuğumla göz teması kurabilir miyim ?

Konuşurken göz teması otizm ve asperger için erken uyarı sistemidir diyebiliriz. Eğer bir bebeğin gözlerinin içine bakarsanız gözleriyle sizi takip eder. Yani sosyal etkileşimle sosyal bir dans yapmış olursunuz.
 
Ancak asperger çocuklar için göz teması fikri doğal değildir. Bir konuşma sırasında ufak gülümseme ve ya selamlama bile iletişimde öğrenilmesi gereken uzun bir süreçtir.
 
 

0 yorum:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı