Okul Gezisi Yapılacak Yerler

1. Havacılık Müzesi

Türk Hava Kuvvetleri, 1 Haziran 1911 de Harbiye Nazırı (Milli Savunma Bakanı) Mahmut Şevket Paşa’nın emriyle Yarbay Süreyya (İLMEN) Bey başkanlığında “Havacılık Komisyonu” adı altında kurulmuştur.
 
İlk motorlu uçağın 1903 yılında uçuşundan dokuz yıl gibi kısa bir süre sonra 1912’de Türk Askeri Havacılığı Dünya havacılığında ki yerini almıştır.

Temmuz 1911’de Süvari Yüzbaşı Fesa (EVRENSEV) ve İstihkâm Teğmen Yusuf Kenan Bey’ler Fransa’daki Bleriot uçuş okuluna gönderilmiş ve 1912 Şubat ayında eğitimlerini tamamlayarak yurda dönen Yüzbaşı  Fesa ve Teğmen Yusuf Kenan Bey Türk ordusunun ilk pilotları olmuştur.

Hava Kuvvetleri Müzesi, Atatürk Hava Limanının güneyinde, Florya sahil yolu üzerinde, Banliyö Tren İstasyonunun karşısındadır.


       1912 yılında Fransa’dan satın alınan biri iki kişilik diğeri bir kişilik iki adet Deperdussin uçağı ilk Türk uçakları olmuştur.


       İstanbul Yeşilköy’de uçak hangarları ve uçuş alanları yapılarak havacılığın ilk adımları atılmıştır.

1918 yıllarında Yeşilköy Tayyare İstasyonu, Türk Ordusunun askeri hava eğitim ve öğretim merkezi durumuna gelmiştir.
       Bunun yanında Tayyare İstasyonu 1912 yılından itibaren ganimet uçaklar dahil çeşitli ülkelere ait uçaklarla çoğu Almanya yapımı uçuştan kaldırılmış uçaklardan oluşan depolara sahip olmuştur. Belki de bu kadar fazla uçak, bir hava müzesi kurulması fikrine neden olmuştur.

      1918’de Hava Kuvvetleri Müfettişliği hava müzesi kurma kararı almış ve düşmandan ele geçirilen uçakların enkazları toplatılmıştır.
      Ancak hangarlarda ve depolarda korunan bu uçakların Kartal-Maltepe’ye taşınırken büyük ölçüde hasar görmüş olması ve Kurtuluş Savaşı’ndaki uçak kırımları hava müzesinin kurulmasını geciktirmiştir.

      23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla kurulan yeni Türk devleti, ilk iş olarak düzenli ve disiplinli orduların kurulmasını esas kabul edip, bu amacı gerçekleştirme çalışmalarına giriştiği sıralarda, Türk Ordusu’nda havacılığı da geliştirmeyi kararlaştırmıştır.
       Mustafa Kemal Atatürk Dünya havacılığındaki gelişmeleri dikkatle izlemiş, büyük bir öngörü ile gelecekte ülke savunmalarında havacılığın önemini anlatmıştır. “İstikbal Göklerdedir” sözüyle de havacılığın önemini vurgulamıştır.
     Türk sivil havacılığına öncülük eden Türk Hava Kurumu’nun kuruluşuna teşvik etmiştir. Bu destekler sonrasında Kayseri’de Tayyare Fabrikası kurulmuş ve çeşitli tiplerde iki yüze yakın uçak üretilmiştir.
     1960’lı yıllarda hava müzesi kurulması fikri yeniden gündeme gelmiştir. 1963 yılında yayımlanan bir emir ile birliklerdeki mevcut uçaklardan birer adedinin korunması istenmiş ve 1966 yılında “Hava Müzesi Teşkilatı” kurulmuştur.
    Hızlandırılan hava müzesi kurma çalışmaları sonucu 15 Mayıs 1971’de İzmir-Cumaovası’nda Hava Müzesi’nin açılışı gerçekleştirilmiştir. Hava Müzesi ziyaretçilerden büyük ilgi görmesine rağmen ulaşım zorlukları nedeniyle müzeye gösterilen ilgi azalmıştır. 1978 yılına kadar faaliyetlerine İzmir-Cumaovası’nda devam eden Hava Müzesi’ne yeni bir mekân arayışına başlanmıştır.
    Hava Müzesi’ne yer arayışları sonucunda müzeler şehri olan aynı zamanda Türk havacılığının doğduğu yer olan İstanbul-Yeşilköy’e taşınması kararlaştırılmıştır. 1974 yılında inşaat çalışmalarına başlanan Hava Müzesi binası 1983 yılında tamamlanmıştır.

Hava Müzesi’nin ismi 2005 tarihinde Hava Kuvvetleri Müzesi olarak değiştirilmiştir.

    Modern müzecilik anlayışıyla yeniden yapılandırılan Hava Müzesi; 16 Ekim 1985’te dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil SÖZER tarafından hizmete açılmıştır.

    Yeşilköy Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı’nın vazifesi; Çağdaş müzecilik anlayışı ile Türk ve Dünya havacılığını tarihi gelişimi içinde anlatarak havacılık tarihine ışık tutacak her türlü eseri korumak, sergilemek, havacılığı ve Hava Kuvvetlerini tanıtan bilim ve teknoloji müzesi olmaktır.             
      Yeşilköy Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı’nın hedefi; Yeşilköy Hava Kuvvetleri Müzesi, konusu olan havacılık ve uzay alanındaki gelişmeleri takip eden ve uygulayan, sürekli gelişen, yaşayan, tam donanımlı örnek bir müze, Türkiye’nin ilk ve en büyük hava müzesi olarak dünyanın en iyi, en büyük havacılık ve uzay müzeleri arasında olma hedefini gerçekleştirmektir.
     Hava Kuvvetleri Müzesi’nin diğer bir önemi de, teknoloji müzesi olmasından ileri gelmektedir. Bu nedenle eğitim kurumları için bir laboratuvar niteliğindedir ve sürekli gelişmeye açıktır. Böylece genç nesle havacılığı sevdirecek ve havacılığa yönlendirecektir.
    Müzenin diğer bir hedefi ise, koleksiyonlarının geliştirilmesi için havacılıkla ilgili olan kişilerle bağlantı kurarak müze koleksiyonuna eser kazandırma çalışmalarıdır.
    Teknoloji müzesi olmasından dolayı eğitim kurumları için laboratuvar niteliğinde olan müze, ziyarete gelen okullara Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı’nda ücretsiz hizmet vermektedir.
     Böylece havacılığı sevdirmek ve yeni nesillere tanıtmak olan en büyük hedeflerinden birini yerine getirmektedir.

Okul Gezisi İçin Randevu İrtibat :
 RANDEVU TELEFONU  :
+90 212 663 24 90  /  2268


Gezi yapılmadan önce belirtilen telefonla irtibata geçilerek gezi tarihi tespit edilir.  Gezi tarihinde belirlendikten sonra Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığına verilmek/ulaştırılmak üzere okul müdürlüğünce hazırlanan dilekçede; Okul adı, öğretmen ve öğrenci sayısı, gezinin yapılacağı gün ve saat belirtilmelidir.
NOT: Dilekçe; geziye gelindiğinde müze yetkililerine elden de teslim edilebilir.
 
 

0 yorum:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı