Dershaneler Kapatılmalı mı Kapatılmamalı mı?

Şimdilerde gündemdeki sonucu merakla beklenen bir konu. Ancak kapatılıp kapatılmaması konusunda biz de ekip olarak değerlendirmemizi yapma ihtiyacı hissettik.
Dershaneler unutulmamalıdır ki eğitim sistemimizin açıkları ve aksaklıkları sonucu çıkmış kurumlardır. Ancak dershanelerin yıllarca eğitimlerine devam etmesi, dershanelere meşruiyet kazanmıştır.
Dershanelerin kapatılmamasının argümanlarından bir tanesi başarılı öğrenciler çıkıp OSYM ve Liselere Geçiş (SBS, OGS, Ortak Sınavlar v.s) Sınavlarında başarılı öğrenciler çıkarmalarıdır... Fakat dershaneler seçilmiş ve maddi durumu iyi öğrencilerle başarı sağlamaktadır. Maddi durumu kötü olup ta başarılı öğrenci yok mudur elbette vardır. Ancak bir kaç örnekle bunun doğru olduğuna inanmak güç... Genel istatistiğe bakıldığında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki sınıf mevcutlarına göre ders başarısı yüksek öğrenciler genellikle dershaneleri tercih etmektedirler. Peki tercih etmeyenler... Önemli bir soru... Peki dershaneler ders başarısı düşük yüksek öğrenciler için çözüm mü ? Cevabımız elbetteki hayır! Sadece dershaneye gidebilen öğrenciler arasında OSYM ve Liselere giriş sınavlarında yarış vardır... Osym ve Liselere giriş sınavlarında bir çok öğrenci sıfır çekmedi mi ? Unuttuk mu bunları... Türkiye'nin uluslararası Öğrenci Değerlendirme programında (PİSA) sıralamada sonlarda değil miyiz? Peki dershaneler tarafından başarılı addedilip (reklam yapılarak) yüksek puan alıp, iyi üniversitelere öğrenci gönderenler var bunu biliyoruz. Biz de hemen şu soruyu sorma ihtiyacı hissettik. Peki gönderdiğiniz öğrencilerle hangi üniversite global çapta ses getirmiştir. Ayrıca üniversitelerin çıkartmış olduğu makale ve yayınların diğer gelişmekte ve gelişmiş ülkelerde çıkartılan yayın ve makalelerle kıyaslayarak görebilirsiniz. Ayrıca Türkiye'de üniversitelerde yapılan tezlerin nitelik ve nicelik bakımından yetersiz olduğu bize göre ayrı bir tartışma konusu...

 Dolayısıyla test çözme merkezi haline dönüşen dershanelerin yayıncılık sektörünü de etkilediği aşikar. Bu noktada dershanelerin kapatılması dershanelerde istihdam edilen öğretmenler kadar yayıncılık sektörünü de etkileyecektir.  Dershaneler Milli Eğitim Bakanlığı eğitim programlarının uygulanmasında destekleyici olabilir fakat genel durum itibariye sorunlara çözüm olması uzun vadede mümkün değildir ?

Kısaca dershaneler eğitimin alternatifi değil destekleyicisi olmalıdır... Devlet okullarımızın alt yapılarının tamamlanarak, sınıf mevcutları konusunda kalabalık sınıfların çözümü için tedbir alınmalıdır... Dershanelerde çalışan öğretmenlerin de sorunları konusunda bir takım yasal düzenlemeler yapılarak mağdur edilmemesi gerekmektedir. 

0 yorum:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı