BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLARDA ÖĞRENME- ÖĞRETME SÜREÇLERİ

BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLARDA ÖĞRENME- ÖĞRETME SÜREÇLERİ
Birleştirilmiş sınıflarda dersler, öğretmenli ve ödevli olarak gerçekleştirilir.

Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretmenli Dersler

Birleştirilmiş sınıflı okullarda öğretmenin kendisinin yönettiği derslere “öğretmenli dersler” denir. Öğretmenli dersler, öğretmenin öğrencilerle doğrudan doğruya ilgilendiği saatlerdir. Öğretmenli derslerde öğretmen öğrencilere kılavuzluk eder, kazandırılmak istenen bilgi, tutum ve beceriyi kazandırıcı etkinlikleri öğrencilerle birlikte yapar (Erdem, 2006).
Bu derslerde öğrencilerin kendi kendilerine öğrenmeleri güç olan, karmaşık, zor ve öğrencilerin ilk defa karşılaştıkları konulara yer verilmelidir. Önemli ve öncelikli olan konular öğretmenli derslere bırakılmalıdır.
Öğretmen bir konuyu, birkaç sınıfla ortak olarak işlediği takdirde, sınıf düzeylerini dikkate alarak; konu üzerinde her sınıfın seviyesine göre çalışmalıdır. Öğrencilerin ödevli derslerde yapacakları çalışmalara yol gösterici bir strateji takip edilmelidir ve ödevli saatlerde yaptıkları çalışmalar grupça değerlendirilmelidir.

Birleştirilmiş Sınıflarda Ödevli Dersler

Birleştirilmiş sınıflardaki öğretimin başarısı önemli ölçüde ödevli geçen derslerde öğrencilerin kendi kendine yaptıkları çalışmalara bağlıdır.
İyi bir planlama yapılarak ödevli dersler, öğrencilerin kendilerini etkin kılmalarına yarayan özel bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.
Öğretmenin yönetiminde yapılmayan bu çalışmalar rastlantıya bırakılmamalıdır. Öğrencilere ne yapacakları ve nasıl çalışacakları konusunda örneklerle ayrıntılı bir açıklama yapılmalıdır. Öğrencilerin kendi kendilerine meşgul olacakları bu saatlerde sadece öğrendiklerini tekrarlama değil, aynı zamanda yeni öğrenmelere ve çalışmalara hazırlanma imkânı verilmelidir.
Ödevli derslerde öğrencilere verilen ödevlerin amacının, onları meşgul edip susturmak olmadığı, kendi kendilerine çalışıp bir şeyler öğrenmek ve beceriler kazanmak olduğu anlatılmalı, ele alınacak etkinlikler büyük ve küçük bütün çocukların ilgi ve ihtiyaçlarını karşılamalıdır (MEB, 2000).
Ödevli derslerde verilen çalışmaların, amacına ulaşıp ulaşmadığını belirlemek amacıyla, mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu durum, geri bildirim alamayan öğrencide yanlış öğrenmelerin oluşmasına ve çalışmalarının değerlendirilmediğini gördüğü için yaptıklarını aksatıp tamamlamamasına neden olacaktır.
 Tek öğretmenli birleştirilmiş sınıflarda 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri birleştirilerek bir öğretmen tarafından okutulur. Yönetimi en zor olan birleştirilmiş sınıf biçimidir. Bu tür sınıflarda kazanımların tümü için etkinlik yaptırmak diğer sınıflara göre daha güçtür.
İki öğretmenli birleştirilmiş sınıflarda normal koşullarda 1 ve 2. sınıf öğrencileri bir grup, 3 ve 4. sınıf öğrencileri bir grup olacak şekilde birleştirilmeleri önerilir. Ancak öğrenci ve derslik sayısı gibi etkenler göz önünde bulundurularak farklı modeller düzenlenebilir (1) ve (2+3+4) ya da (1+2+3) ve (4) gibi.
Üç öğretmenli birleştirilmiş sınıflarda normal koşullarda 1. sınıf bağımsız, 2 ve 3. sınıf öğrencileri bir grup, 4. sınıf bağımsız olacak şekilde uygulama yapılması önerilir. Ancak öğrenci ve derslik sayısı gibi etkenler göz önünde bulundurularak farklı modeller düzenlenebilir (1+2) ve (3) ve (4) ya da (1) ve (2,+3) ve (4) gibi.
AÇIKLAMALAR
Birleştirilmiş sınıflar haftalık ders programları örnek olarak hazırlanmıştır. Öğretmen, okul ve bölge şartlarına göre bu programlar üzerinde değişiklikler yapılabilir.
Çizelgelerde büyük harfle yazılmış olan dersler öğretmenli dersleri, küçük harfle yazılmış olan dersler ise ödevli dersleri belirtmektedir.
Yazının Tam Metni
http://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2014_06/05095237_birlestirilmis_haf_ders_prg.pdf
 KAYNAKÇA
  1. Akbaşlı, S. ve Pilten, Ö. (1999). Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim. Mikro Yayıncılık.
    Konya.
  2. Bayar, S. (2009). Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı 4. Sınıf Öğrencilerinin Birleştirilmiş Sınıflar Hakkındaki Görüşleri: Gazi Üniversitesi Örneği, Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İlköğretim Anabilim Dalı.
  3. Erdem, A. R.(2006) Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim (Genişletilmiş ve Gözden Geçirilmiş3.Baskı) Ankara: Anı Yayıncılık.
  4. Fidan, N. ve Baykul Y. (1997). Birleştirilmiş sınıflarda öğretim- Öğretmen kılavuzu. MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü- UNICEF. Ankara.
  5. Köksal, K. (2003). Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  6. Köksal, K. (2005). Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim. Ankara: Pegam A Yayıncılık.
  7. Little, A. (1994). Multi-Grade Teaching - A Review Of Research And Practice – Education Research Paper. No. 12, 1994, 63.
  8. MEB. (2000). İlköğretim Birleştirilmiş Sınıflar Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretmen Klavuz Kitabı. Ankara: MEB Yayınları,
  9. Tekışık, H. H. (2000). Birleştirilmiş Sınıflı Köy Okulları Kapatılmasın. Çağdaş Eğitim Dergisi, Şubat, 262:1-3.
  10. Yıldırım, M. (2008). Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okullarında Ses Temelli Cümle Öğretimi Yöntemi İle İlk Okuma Yazma Öğretimi Sırasında Karşılaşılan Güçlükler. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İlköğretim Anabilim Dalı 

0 yorum:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı