EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI PERSONELİNİN BİR ÜST RÜTBEYE TERFİ SINAVLARINA DAİR YÖNERGE
Onay Tarihi: 08.02.2002
Onay Makamı: İçişleri Bakanı
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
Madde 1- Bu Yönergenin amacı, emniyet hizmetleri sınıfı personelinin bir üst rütbeye terfi sınavlarında uygulanacak esas ve usulleri düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge, emniyet hizmetleri sınıfı personelinin, başkomiserlikten emniyet amirliğine ve 3. sınıf emniyet müdürlüğünden 2. sınıf emniyet müdürlüğü rütbesine yükseltilecek personeli kapsar.
Dayanak
Madde 3- Bu Yönerge, 10/8/2001 tarihli ve 24489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfileri ve Değerlendirme Kurullarının Çalışmalarına İlişkin Yönetmeliğin 29 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- Bu Yönergede geçen deyimlerden;
Genel Müdür: Emniyet Genel Müdürünü,
Genel Müdürlük: Emniyet Genel Müdürlüğünü,
Sınav Komisyonları: Başkomiserlik rütbesinden emniyet amirliği rütbesine, 3 üncü sınıf emniyet müdürlüğü rütbesinden 2 nci sınıf emniyet müdürlüğü rütbesine terfi edecekler için yapılacak rütbe terfi sınavlarını yürütmek üzere oluşturulan komisyonları,
Sınav : Rütbe Terfi Sınavlarını,
Sınava Katılacak Personel : Rütbe terfi sınavlarına katılacak personeli
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Rütbe Terfi Sınavları
Sınava Katılacaklara İlk Duyurunun Yapılması
Madde 5- Başkomiserlikten emniyet amirliği rütbesine, 3 üncü sınıf emniyet müdürlüğünden 2 nci sınıf emniyet müdürlüğü rütbesine terfi etmek üzere sınava katılacakların isim listeleri, her yıl, Personel Dairesi Başkanlığınca hazırlanarak, şubat ayı sonuna kadar, listede adı geçenlere tebliğ edilmek üzere, personelin kadrolarına ve yazılı sınav işlemleri sekreterya görevini yürüten Eğitim Dairesi Başkanlığına gönderilir.
Sınav tarihine kadar, daha önce sınava katılacağı bildirilmekle beraber sonradan sınava katılmasına engel teşkil edecek bir durumu ortaya çıkan personel ile daha önceden sınava katılacaklar arasında yer almayıp sonradan sınava katılma şartlarını kazanan personelin sınava katılıp katılmama durumları, Personel Dairesi Başkanlığınca kesinleştirilerek Eğitim Dairesi Başkanlığına bildirilir.
Sınav Yeri ve Tarihi
Madde 6- Rütbe terfi sınavları nisan ayının ilk haftasında Ankara’da yapılır. Sınavlar aynı hafta içerisinde olmak kaydıyla ayrı ayrı günlerde yapılabilir. Sınavların kesin tarihi, sınav yeri ve sınavla ilgili diğer hususlar Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından planlanarak sınavlardan en az 10 gün önce sınava katılacaklara tebliğ edilmek üzere personelin kadrolarına bildirilir.
(Değişik:15.05.2007)Sınava, Ankara dışından katılacak personel, sınavdan önceki iki gün, sınav günü ve sınavdan sonraki iki gün geçici görevli, Ankara’dan katılacak personel ise sınavdan bir gün önce, sınav günü ve sınavdan bir gün sonra izinli sayılırlar.
Sınav Komisyonları
Madde 7- Emniyet amiri ve 2 nci sınıf emniyet müdürü rütbelerine terfi sınavları için Genel Müdürün onayı ile daire başkanları arasından kıdem sırasına göre, yapılacak görevlendirme ile ayrı ayrı komisyonlar oluşturulur.
a) 2 nci Sınıf Emniyet Müdürlüğüne Sınav Terfi Komisyonu; en kıdemli ilk beş daire başkanından oluşur.
b) Emniyet Amirliğine Terfi Sınavı Komisyonu; en kıdemli ikinci beş daire başkanından oluşur.
Komisyonlarla İlgili Genel Esaslar
Madde 8- Komisyonlar oluşturulurken çeşitli nedenlerle komisyonda görev alamayacak olan daire başkanının yerine, kıdemce kendisinden hemen sonraki daire başkanı görevlendirilir. Komisyonların çalışmaları başladıktan sonra, üyelerden birinin komisyondan ayrılmasını gerektirecek bir durumun ortaya çıkması halinde ise, her iki komisyonda görev alanların dışındaki daire başkanları arasından kıdem sırasına göre Genel Müdür onayı ile görevlendirme yapılır. Komisyon içerisinde en kıdemli daire başkanı komisyon başkanı olur.
Sınav komisyonlarının sekreterya işleri, Eğitim Dairesi Başkanlığınca sınav komisyonları emrine verilecek sekreterya görevlileri ile yürütülür.
Sınav sorularının basımı, sınavların yürütülmesi, değerlendirilmesi ve ihtiyaç duyulabilecek diğer hususlar için ilgili komisyon başkanının teklifi, Genel Müdürün onayı ile diğer birimlerden ihtiyaca uygun sayı ve nitelikte personel görevlendirilebilir.
Yazılı Sınavları
Madde 9- Emniyet Genel Müdürlüğü Rütbe Terfi Sınav Sorularının Hazırlanması ve Meslekiçi Yöneticilik Eğitimine Dair Yönergede belirtilen esaslar çerçevesinde, Polis Akademisi Başkanlığınca 2 nci sınıf emniyet müdürlüğü rütbesine terfi edecekler ile (A) ve (B) grubu polis amirlerinden emniyet amirliği rütbesine terfi edecekler için ayrı ayrı hazırlanacak 100’er adet yazılı sınav testleri, ilgili komisyon başkanına teslim edilir.
Soruların basımı ve çoğaltılması işlemleri, ilgili komisyonlar tarafından Eğitim Dairesi Başkanlığı marifetiyle yaptırılır.
Değerlendirmeye İlişkin Hususlar
Madde 10- Yazılı sınavlar, yüz (100) tam not üzerinden, yarışma usulüne göre ve cevap kağıtlarının bilgisayarda optik okuyucuda okutulması suretiyle değerlendirilir.
Sınavlarda, en yüksek puan alan personelden başlanarak yapılan sınav başarı sıralamasında, o yıl terfi için öngörülen boş kadro sayısı kadar personel başarılı olmuş sayılır.
Personel arasında puan eşitliği bulunması halinde;
a) Polis Meslek Mevzuatı ile ilgili sorularda puanı fazla olan,
b) Eşitliği halinde Yönetim Hukuku ile ilgili sorularda puanı fazla olan,
c) Eşitliği halinde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile ilgili sorularda puanı fazla olan,
d) Eşitliği halinde Anayasa ile ilgili sorularda puanı fazla olan,
e) Eşitliği halinde İnsan Hakları ile ilgili sorularda puanı fazla olan
tercih edilir.
Sınav kağıtlarının okunması işlemi, sınav bitiminden itibaren 24 saat içerisinde sonuçlandırılır ve sonuçlar sınav yerinde ilan edilir.
Sınav başarı listesi, sınav sonuçlarına yapılabilecek itirazların sonuçlandırılmasının ardından kesinleşir.
Başarılı personel isim listesi, düzenlenecek meslek içi yöneticilik eğitim kursuna esas teşkil etmek üzere kursun düzenleneceği Polis Akademisi Başkanlığına gönderilir.
Sınav Sonuçlarına İtiraz
Madde 11- Yazılı sınav sonuçlarına, maddi hata bulunduğu iddiasıyla, sonuçların ilanından itibaren bir gün içinde ilgili sınav komisyonuna yazılı olarak itiraz edilebilir. Süresi içerisinde itirazda bulunmayan adayların itirazları dikkate alınmaz.
İtirazlar, sınav komisyonları tarafından, maddi hata olup olmadığını tespit etmek için, cevap kağıtlarının bilgisayarda optik okuyucuda tekrar okutulması suretiyle, bir gün içerisinde sonuçlandırılır ve sınav yerinde duyurulur.
Sınavı Geçersiz Sayılacaklar
Madde 12- Sınav komisyonlarınca, sınavlarda;
a) Kopya çekenler ile kopya girişiminde bulunanların,
b) Yerine bir başka kişinin sınava girdiği tespit edilenlerin
sınavları geçersiz sayılır ve bu kişiler hakkında disiplin işlemi uygulanır.
Belgelerin Saklanması
Madde 13- Yazılı sınav evrakına “ÇOK GİZLİ” gizlilik dereceli evraka yapılan işlem uygulanır. Cevap kağıtları ile sınava ait her türlü evrak, tutanak ve diğer belgeler, Eğitim Dairesi Başkanlığında üç yıl süre ile saklanır.
Personel Dairesi Başkanlığınca üst rütbeye terfi edenlerin cevap kağıtları, terfi eden personelin özlük dosyalarına konulur.
Mazereti Sebebiyle Sınava Katılamama
Madde 14- Sınava çağırılmalarına rağmen; askerlik hizmeti, yurt dışı misyon koruma, yurt dışı kurs ve diğer görevler ile tedavi ve istirahat mazeretleri sebebiyle sınava giremeyenler, mazeretlerinin bitiminden sonraki açılacak ilk sınava iştirak ettirilirler. Bu sınavda başarılı olup, meslek içi yöneticilik eğitim kursunu da başarı ile tamamlayarak ilgili değerlendirme kurullarının kararı ile bir üst rütbeye terfisine karar verilenler emsalleri gibi terfi etmiş sayılırlar.
Sınava Katılamayanların Durumu
Madde15- Bu Yönergenin 14 üncü maddesinde sayılan mazeretler dışında sınava katılmayanlar, herhangi bir hak iddiasında bulunamazlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Yürürlük
Madde 16- Bu Yönerge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 17- Bu Yönerge hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.
0 yorum:
Yorum Gönder