Polis Akademisi Öğrenci Tutum ve Davranış Yönergesi

POLİS AKADEMİSİ
ÖĞRENCİ TUTUM VE DAVRANIŞ YÖNERGESİ


Onay Tarihi:30.03.2007
Onay Makamı:Polis Akademisi Başkanı


BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler


Amaç
Madde 1- Bu Yönergenin amacı Polis Akademisi Başkanlığı öğrencilerinin Polislik mesleğinin gerektirdiği disiplin anlayışı içinde yetişmeleri için uygulanacak disiplin esasları ile yapmaları gereken davranışları belirlemektir.

Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge Polis Akademisi Başkanlığı  öğrencilerine ilişkin  tutum ve davranışları kapsar.

Dayanak
Madde 3- Bu Yönerge, 9 Mayıs 2001 tarihli 24397 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 17 ve 30 ncu maddelerine dayanılarak hazırlanan Polis Akademisi Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 8. maddesine istinaden hazırlanmıştır.
İKİNCİ  BÖLÜM
Öğrenci  Tutum  ve Davranışları

Günlük Hizmetler
           Madde 4– Öğrenciler günlük hizmet çizelgesinde gösterilen hizmetleri tam ve zamanında takip ve kontrole gerek kalmadan yerine getirmekle görevlidirler.

Devamlı Hareket Tarzları
           Madde 5- Öğrenciler arkadaşlarına karşı nazik ve kibar davranır. Kaba sözler söylemek, argo dili ile konuşmak, ıslık çalmak, yüksek sesle konuşmak, bağırmak, arkadaşları ile itişmek, dövüşmek, yerlere tükürmek,  yasaktır.

Öğrenciler “Polis Akademisi İstihkak Yönetmeliği”nde kendilerine tahsis edilenmalzemeleri kullanırlar. Malzemelerin zayi halinde şekil, biçim ve renk yönünden uygun olan malzemeler kullanılır.

            Öğrenciler dışarıdan kuruma, idarece yasaklanan kitap, mecmua, gazete, CD ve benzeri yayınları getiremezler. Dolaplarında, dershanelerinde ve yanlarında bulunduramazlar.

Ateşli silah, patlayıcı madde, delici, bereleyici, zedeleyici alet her çeşit zarar verici maddeyi kuruma getirmek, taşımak, üzerinde, dolabında veya herhangi bir yerde bulundurmak, bunlarla birilerine zarar vermek, oynamak yasaktır. Her türlü alkollü içki ve keyif verici maddenin kullanılması, taşınması, okula getirilmesi, kurumda muhafaza edilmesi yasaktır.
Öğrenciler, kurum içinde dolaşmaları ve girmeleri yasaklanmış yer ve tesislere giremezler. Elektrik, kalorifer, radyo, televizyon, bilgisayar, telefon, ses yayın vb. cihazlar ve tesisler ile izinsiz ve yetkisiz olarak oynamak ve bunları kurcalamak  yasaktır. Kasten kırılan, bozulan veya yerinden çıkarılarak götürülen her türlü eşya, tesis ve cihazların bedeli sebep olanlara ödettirilir, ayrıca haklarında soruşturma açılır.

Öğrenciler Kurum Amiri ve üstü  makam sahiplerine  “Sayın” kelimesini kullanarak hitap ederler. Öğrenciler Amir, Üst ve Öğretim Elemanlarını gördüklerinde, selam verirler.Karşılaşmalarında, odalarında veya herhangi bir yerde giriş ve çıkışlarda izin istenir. Ayrılırken arkası dönük bir vaziyette çıkamazlar. Konuşurlarken el ve mimik hareketlerinden kaçınır ve hazır ol vaziyetlerini bozmazlar.  Öğrenci üst, amir ve öğretim elemanlarının yanında daha yüksek rütbeli veya kıdemli üst, amir ve öğretim elemanı gördüğünde izin talebinde bulunur. Müsaade almadan görüşemez,

Kuruma giriş ve çıkışlar daima nizamiyeden yapılır. Oturmak için tahsis edilen bankların yeri değiştirilmez.

Öğrencilere gelen mektup, kargo vb. gibi şeyler sınıf komiserliğine teslim edilir. Yetkililer tarafından  kontrol edildikten  sonra öğrenciye verilir.

Güvenlik Bilimleri Fakültesi ve Fakülte ve Yüksek Okullar (FYO) öğrencileri  okullarını bitirinceye kadar  evlenemez veya herhangi bir kadınla nikahsız olarak yaşayamaz. Kolye, arma, künye, yüzük vb. takılar takamazlar (Ancak Evlilik Cüzdanını ibraz eden Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri sadece alyans takabilirler. )
Öğrenciler toplanma yerlerine söylenen zaman diliminden 5 (beş) dakika önceden gelir ve gelenler hemen sınıf sıralarını oluşturur ve gürültü yapmaz ve uygunsuz tutum ve davranışlardan kaçınırlar.

Öğrenciler kurum içinde görevlilerin uyarılarına riayet eder, itiraz ve münakaşa etmez, gerektiğinde usulüne göre şikayette bulunurlar. Öğrenciler Emniyet Kuvvetlerinin görevlerine müdahale edemezler.

Öğrenciler her türlü siyasi ve ideolojik tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir. Bu nedenle öğrencilerin siyasi parti, kuruluş ve derneklere girmesi, bunların siyasi ve ideolojik faaliyetleri ile münasebette bulunması, her türlü siyasi, ideolojik gösteri ve , toplantılarakatılması yasaktır.

Öğrenciler hiçbir şekilde basın ve yayın kuruluşuna İdareden izin almadan yazı yazamaz, beyanat veremez ve bunların yapılmasına aracılık yapamaz. Tanışma ve haberleşme maksadıyla ilan veremez. Resim, e-mail vs. gönderemez.

Öğrencilerin kendi aralarında veya başkaları ile Fakülte, Yüksekokul veya meslek hayatına ait hususlar üzerinde politik ve ideolojik tartışma yapamaz. Herhangi bir kimsenin buna benzer konuşma ve tahriklerini hadiseye meydan vermeyecek şekilde geçiştirir ve en kısa zamanda İdareye haber verir.

Öğrenciler, tanışmadığı ve tanımadığı kimselerin şüpheli sorularını ve arkadaşlık kurma isteklerini uyanıklıkla değerlendirirler.

Kalk Zilinden Sonra Yapılacak İşler
           Madde 6- Öğrenciler kalk zilinin çalmasından sonra aşağıdaki şekilde hareket ederler.

           Öğrenciler, nöbetçi öğrencinin kalk komutu ile kalkarlar ve yatağını emredilen şekilde düzeltirler. Tuvalet ve temizlik ihtiyaçlarını giderdikten ve tıraş olduktan sonra (öğrenciler ustura kullanamazlar) lüzumlu temizlik araçlarını ( diş fırçası, diş macunu, sabun, tıraş takımı )  dolabına düzenle koyar; elbise dolabı önünde giyinirler. Dolap içerisinde bulunan eşyalarını dolap planına göre tanzim ederek, yatakhaneyi terk eder ve yat zili çalıncaya kadar koğuşa giremez. Gerekli görülen hallerde Sınıf Komiserinden izin almak suretiyle yatakhaneye girebilirler.

           Öğrencilere tahsis edilen dolapların kapağında yerleştirme planı bulunur. Tertip mutlaka bu plana göre yapılır. İdarenin bilgisi dışında dolaplar kilitlenemez. Kirli eşyasını soyunma dolabında kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde muhafaza eder, en kısa zamanda temizler, çamaşırlarını kurutma odasında kurutur, dolabına düzenli bir şekilde bırakır.

Temizlik Esasları
           Madde 7- Öğrencilerin tıraş şekli aşağıda açıklanmıştır.

            Erkek öğrencilerin  saçları şapka giyildiği zaman dışarı taşmayacak şekilde tıraş ettirilir. Baş kısmının üzerindeki saç uzunluğu taranabilecek kadar olacaktır.

Bayan öğrencilerin saçları topuz veya küt kesilmiş olacak, siyah veya lacivert toka kullanılacaktır.

Saçlar daima taranmış ve bakımlı olacaktır. Alın kısmında kakül bulunmayacak, bu kısım muntazam taranacak ve alın mutlaka açık olacaktır. Favoriler şakak kemiğinin üzerinden kesilecektir. Erkek öğrenciler her gün sakal tıraşı, en az 15 günde bir saç tıraşı olmak zorundadır. Erkek öğrenciler sakal ve bıyık bırakamazlar.

Öğrenciler genel beden temizliğini kendilerine ayrılan yer ve zamanda yaparlar.Lavabolar ve tuvaletler uygun şekilde kullanılır. Lavabo, tuvalet ve pisuarlara yabancı maddeler atılmaz, kapı ve duvarlara yazı yazılmaz, resim yapılmaz. 

Kıyafet Esasları

           Madde 8- Öğrencilerin kıyafeti, kıyafet yönetmeliğine uygun olur. Elbiseler temiz ve ütülü, ayakkabılar boyalı olacaktır. Atkı dahili kıyafet içerisinde kullanılmaz. İçtimalarda bere takılmaz. Palto, pardesü, atkı ve Eldiven emirle giyilir. Çanta sol elde taşınır. Bayan öğrencilerin taşımış olduğu askılı bayan çantası dışında çanta ve benzeri şeyler omuzlarda taşınmaz.  Dışarıda şapkasız dolaşılmaz.

 Atlet yakası dışarıdan görülecek şekilde bulunmaz. Her öğrencinin giymiş olduğu kazak, (yazın gömlek)  ve montlarında mutlaka apolet, şifre ve numara bulunmalıdır. Her kıyafete ait apolet kullanılır. Dahili elbisenin altına harici pantolan, harici elbisenin altına dadahili pantolon giyemezler.
 Kurumdan verilen her çeşit eşya ile donatımında vücuda uydurmak amacıyla da olsa mevzuat ve okul idaresinin müsaade etmediği herhangi bir değişiklik yapmak yasaktır.


Dershanelerdeki Davranışlar
           Madde 9- Öğrenciler Dershane Talimatına uyarlar. Ders saatinde öğrenciler bulunduğu yerden dershanelere veya toplanma yerine gider, sıradaki yerlerini alırlar. Etüt saatinde çalışmasına başlar, ders saatinde ise o derse ait gereçlerini sıra üzerine koyarak öğretim elemanlarını bekler. Öğrenciler sınıf mümessilinin veya yardımcısının vereceği “DİKKAT” komutu üzerine dershaneye giren öğretim elemanını ayağa kalkarak esas duruşta ve öğretim elemanına bakmak suretiyle selamlar, öğretim elemanının izni ile yerine oturur, bütün dikkati ile dersi dinler. Öğretim elemanları ile daima esas duruşta ve saygılı bir tarzda konuşurlar, öğrenciler dershanedeki araç ve gereçleri ile kendi kitap ve defterini temiz ve düzgün tutmakla görevlidir. Öğretim görevlisi derse girmeden sınıfın kapısına ders görevlisinin ismi yazılan tabelayı asmakla sınıf mümessili görevlidir.Ders başladıktan sonra dersten herhangi bir nedenle ayrılan öğrenci, bu durumu yetkili amirlerine bildirmekle yükümlüdür.

Öğrenciler dershanelerde  yazı tahtasının yanına asılan yerleşim planına göre kendilerine ait olan yerde, başı açık ve dik olarak otururlar. Dinlenme saatlerinde dershanelerde ve koridorlarda yüksek sesle konuşmak, bir şey yemek, içmek, gürültü yapmak yasaktır. Yazı tahtasına derslerle ilgisi olmayan yazı, resim ve şekil yapılmaz. Bunların temizliğinden nöbetçi öğrenci sorumludur. Öğretim elemanlarına ait sandalyeye oturulmaz. Ders haricinde ancak sorumluluk verilenler oturabilir.

Dershanelerde  uygunsuz vaziyette oturulmaz ve uyunmaz. Bacak bacak üstüne atılmaz. Sırada otururken ayaklar sıranın dışında bulunmaz. Ders düzeninbozacak hareketlerden kaçınılır.

Öğrenciler etüt ve ders saatleri başladığı andan itibaren dersliğin dışında bulunmaz.Sorumluluğu bulunan öğrenciler  kolluklarını takarlar. Sınıfla alakalı her türlü sorunlar  Sınıf Komiserine iletilir.

Dersin bitiminde öğretmenin dershaneyi terk etmesini takiben gürültüsüzce dershane terk edilir ve teneffüs saatlerinde sınıfın havalandırılması amacıyla sınıf boşaltılır. Öğretim elemanları dersten erken çıksa bile öğrenciler hiçbir suretle dışarı çıkmaz. Kapı kapalı sessiz bir şekilde oturulur. Mümessil sınıf komiserini mevcut durumdan haberdar eder.

Dershanelerde eğitim faaliyetlerinin dışında hiçbir şey yapılmaz. Sınıfta ve koridorlarda MP-3, Walkman, Cep telefonu vb. elektronik cihazlar kullanılmaz. Derste cep telefonu bulunan öğrenciler telefonlarını  kapalı bir vaziyette bulundururlar. Dershanelerde bulunan  elektronik aletler sorumlu öğrenci nezaretinde kullanılır. Dershanelerinin sükunetinden, temizlik ve tertibinden, demirbaş malzemesinin noksansız muhafazasından tüm öğrenciler sorumlu olduğu gibi herhangi bir aksaklıkta idareye anında haber vermek esastır.

Sıra ve sandalyeler, daima hiza ve istikamette tutulur. Sıra gözleri tertipli bulundurulur. Üzerine yazı yazılmaz, tahrip edilmez., sıra ve sandalyeler hiçbir surette duvara dayatılmaz, pencere içlerinde oturulmaz

Revir ve Hastanelerdeki Davranışlar
           Madde 10- Hasta olan öğrenciler görevli öğrenci tarafından vizite defterine yazılır ve günlük hizmet çizelgesinde gösterilen zamanda muayene odası önünde topluca bulunurlar.

Öğrenciler okul revirinde yatarken revir talimatına uymak zorundadır. Öğrenciler revirde emredilen yatakta yatar, gelişigüzel dolaşamazlar. Revir personelinin hizmetine müdahale edemezler. Bir şikayetleri olduğunda şikayetini vizite sorumlusu öğrenci vasıtasıyla hiyerarşik yapıya uygun olarak yaparlar.
Revir istirahatı alan öğrenci sınıf mümessilini haberdar eder. Revirde yattığı yatağın üzerine herhangi bir eşya bırakmaz. Kendisine verilen soyunma dolabını kullanır.  Revirde  pijama kullanır.

Öğrenciler hastanede öğrenciye yakışır şekilde hareket ederler. Herhangi bir servisten şikayetleri olursa durumu İdareye bildirirler. Hastaneye gönderilen her öğrenci (Sağlık durumu nedeniyle sivil çıkma izni verilenler hariç) harici elbise giymek zorundadır.

Öğrenciler İdarece verilen yılbaşı, sömestre, bayram, idari izin ve resmi tatillerde memleketlerinde iken rahatsızlanmaları durumunda, bulundukları yerin Emniyet Hekimlikleri veya Devlet Hastanelerine müracaat ederek tedavilerini yaptırırlar.

Öğrenciler Memleket izninde  bulundukları sırada istirahat raporu almaları halinde,raporları seyahat yapmalarına engel teşkil etmiyorsa istirahatlerine kurum revirinde devam ederler.  İstirahat raporu seyahate engel ve yerinde tedavi olmasını gerektirecek nitelikte isedurumlarını belgeleyen raporu İdareye bildirmekle yükümlüdürler. Misafir öğrenciler memleketlerinde iken almış oldukları raporlarını Türkiye’deki dış temsilciliklerine tercüme ettirerek kuruma teslim ederler.

Yemekhanedeki Davranışlar
           Madde 11- Yemekhaneye harici veya dahili kıyafetle ve şapkasız olarak girilir. Öğrenciler yemek saatinde  toplanır ve görevliler denetiminde aşağıdaki yemini yaparlar.

“ TANRIMIZA HAMDOLSUN ”
“ MİLLETİMİZ VAROLSUN ”

Yemini verdiren AFİYET OLSUN dedikten sonra, yemek salonuna girilir. Soğuk havalarda öğrenci dışarıda bekletilmez doğrudan içeriye alınır ve yemin yemekhane içerisinde ayakta aynı şekilde yapılır.

Sportif ve sosyal çalışması bulunan öğrenciler amirlerine bilgi vermek suretiyle  serbest kıyafetle yemekhaneye girebilir. Mutfak bölgesine girmek yasaktır.Yemekhaneye ait malzemeler ve yiyecekler dışarıya çıkarılmaz.

Yatakhanedeki Davranışlar
           Madde 12- Yatma saatinde her öğrenci  soyunma dolabının önünde pijama ve terliklerini giyer, elbise ve ayakkabılarını temizler. Elbiselerini dolabına asar, ayakkabılarını dolabın alt gözüne koyar. Tüm ihtiyaçlarını giderdikten sonra koğuşuna girer. Terliklerini muntazam olarak ayak ucundaki yerine koyar. Yatma saatine kadar bütün hazırlığını bitirir ve yatar. Erkek  öğrenciler bayan öğrencilerin, bayan öğrenciler de erkek öğrencilerinyatakhanelerine giremezler.
           Öğrenciler koğuş planına göre yatarlar. Soyunma dolaplarının tertip ve düzenine dikkat ederler. Soyunma dolaplarının üzerine dolap tanıtım kartı asılır ve kapakları açık tutulur.Koğuşlarda yat saati ile birlikte koridor lambalarının dışında tüm lambalar kapalı bir vaziyette tutulur.

Yatakhanede gürültü yapmak, disiplin harici hareketlerde bulunmak, koğuşa yiyecek çıkartarak yemek,  pencere içlerinde oturmak, ütü odası dışında ütü yapmak yasaktır. Ütü işlemi bittiğinde Ütü masaları  idarece kendilerine gösterilen yere konulur. Ütü ise soyunma dolabında muhafaza edilir.
Yatakhanede koğuş sorumlusu ve yardımcısı Öğrenci İşleri Şube Müdürlüğü tarafından tespit edilir. Koğuştaki her türlü aksaklığı ve sorunu zamanında yetkili amirine bildirmekle görevlidir. Koğuşlarda  elektrikli alet bulundurulmaz.. Ancak telefon şarj cihazları, saç kurutma makineleri, elektrikli tıraş makineleri kullanılabilir.

Yatakhanenin cam kenarlarına dışarıdan görülecek şekilde herhangi bir eşya konulmaz. Öğrenciler koğuş içerisinde spor ayakkabısı, resmi ayakkabı ve bot gibi koğuş havasını değiştirebilecek nitelikte herhangi bir özel eşyalarını açıkta bırakamazlar.

Öğrencilere verilen nevresimli battaniye ve varsa nevresimsiz battaniye düzgün katlanır. İki battaniyenin olduğu durumlarda ikisi de eşit ve aynı uzunlukta, nizami olarak Okulun belirlediği standartlara uygun bir şekilde yapılır. Yatakların düzeninden öğrenciler koğuş sorumlusuna karşı sorumludur.

Yatak yapılırken özellikle çarşafın gergin hale getirilmesine ve yastığın düzgün bir şekilde bırakılmasına dikkat edilir. Her öğrenci yatak takımlarının temiz ve sağlam olmasını sağlar. Yatak takımlarında yırtık ve sökükler olursa bunları hemen koğuş sorumlusuna bildirir.
Gece yat saatinden sonra kimse dışarıda dolaşmaz. Gürültü yapılmaz ve arkadaşlarını rahatsız edici şekilde tavır ve hareketlerde bulunulmaz

Yatakhane nöbetine kalkacak her öğrenci kendisini vaktinden ( 10 ) dakika önce kaldıracak olan nöbetçinin uyandırması ile kalkar. Lavaboda yüzünü yıkar, saçını tarar, günlük kıyafetini eksiksiz olarak giyer. Nöbeti teslim alır, nöbetin sonunda aynı şekilde teslim eder ve istirahate çekilir.
Yatakhane boşaltılırken koğuş içerisinde, yatak üzerinde ve altında hiçbir eşya bırakılmaz.

Diğer Tesislerde Hareket Tarzı
           Madde 13- Tesislerde öğrenciler aşağıdaki şekilde hareket ederler.

a-  Sinema Salonunda Hareket Tarzı
     Hazırlanmış olan Talimata uyulur. Yetkililerin izni olmadan sinema salonuna girilmez.

Öğrenciler sinema salonundaki koltuklarda düzgün otururlar, kaykılınılmaz , ayaklar öndeki sıranın arkasına dayanmaz, salonda uyunmaz, herhangi bir arıza sırasında sessizce beklenir. Gürültü yapılmaz, hiçbir şey yenmez, yerlere tükürülmez, havaya herhangi bir şey atılmaz. Yiyecek ve içecek herhangi bir şey getirilmez. Çıkışlarda çıkışa en yakın öğrencilerden başlayarak karmaşaya meydan verilmeden sessizce  boşaltılır.




b- İş Ocaklarında Hareket Tarzı
    Hazırlanmış olan Talimatlara uyulur. Berberlerde saç tıraşı olan öğrenciler, tıraş için bir ücret ödemezler. İş ocaklarında görevlilere müdahale edilmez. Bahşiş verilmez. Disiplin bozucu hareketlerde bulunulmaz.

c- Telefonla Konuşmada Hareket Tarzı
    Öğrenciler öğle ve akşam dinlenme saatlerinde telefon kulübelerinde görüşme yapabilirler. Ancak ders saatlerinde ve yat zilinden sonra (acil durumlar hariç) hiçbir suretle telefon görüşmesi yapılmaz. Öğrenciler amir, üst ve öğretim elemanlarının yanında  cep telefonu ile görüşme yapamaz, cep telefonu ile konuşurlarken üstlerini, amirlerini ve öğretim elemanları ile karşılaşmaları halinde konuşmalarına ara verirler.

d- İzinsizlik Hallerinde Hareket Tarzı
    İzinsiz öğrenciler her saat başı emredilen yerde toplanıp nöbetçi komiserinin kontrolünü beklerler. İzinsiz öğrenciler okul dışına çıkamazlar. İzinsizlik cezası alan evci izinli öğrenciler izinsizlik cezasının uygulanacağı günün bir gün öncesi kurumda kalır.

e- Spor Tesisleri ve Salonlarında Hareket Tarzı
    Hazırlanmış olan Talimata uyulur. Yerlere tükürülmez. Duşlar temiz olarak bırakılır. Spor  malzemelerinin kullanımında gerekli özen gösterilir.

f- Kütüphanede Hareket Tarzı
   Hazırlanmış olan Talimata uyulur. Kütüphaneden dışarıya izinsiz kitap çıkarılmaz. Kitap ve mecmualardan resim kesilmez. Üzerlerine yazı yazılmaz, karalanmaz. Kütüphanede yüksek sesle konuşulmaz.

g- Gazinolarda Hareket Tarzı
    Hazırlanmış olan Talimata uyulur. Öğrenciler tahsis edilen gazinoyu kullanır.Gazinoda bulunan demirbaş malzemelerin yeri değiştirilemez. Gazinodan dışarı çıkarılmaz, düzeni bozulmaz, malzeme tahrip edilmez. TV ve müzik setlerinin sesleri aşırı derecede açılmaz. Gazinoda pencere içinde oturmak, pencereden sarkmak, sandalyeler üzerine ayak uzatmak, oyun masaları ve diğer masalar üzerine oturmak, yerlere çöp vs. atmak yasaktır.

h- Atış Poligonunda Hareket Tarzı
    Hazırlanmış olan Talimata uyulur. Atışa yapmak üzere gelen öğrenciler atış hocasının ve atış nezaretçilerinin uyarılarını dikkatle dinlerler. Komutsuz herhangi bir şey yapılmaz.

ı- Bilgisayar Salonlarında Hareket Tarzı
   Hazırlanmış olan Talimata uyulur. Yasaklanmış siteler girilmez. Bilgisayarın sesi başkalarını  rahatsız edecek derecede  açılmaz. Oyun oynanmaz.

Okul Dışında Hareket Tarzları
           Madde 14- Öğrenciler okul dışına harici üniforma ile çıkarlar. Öğrenciler ancak memleket izninde, sömestri ve yıl sonu tatillerinde, hava değişiminde bulundukları zamanlarda ve İdarenin uygun gördüğü zamanlarda sivil elbise giyebilirler.

Eller ceplere sokularak hiçbir yerde dolaşılmaz. Yollarda, araç içinde, duraklarda, park, terminal, istasyon vs. gibi yerlerde sigara içilmez. Hiçbir şey yenmez, çiğnenmez, yerlere tükürülmez, görünüşü bozan ve resmi elbiseye yakışmayan sepet, denk ve büyük paketler taşınmaz.
Öğrenciler meslek onuruna yakışan ve izin verilen yerlere gider, yasaklanmış yerlere  gidemezler. Dışarıda  öğrenciler birbirlerini, amir, üst ve öğretim elemanlarını selamlarlar.Öğrenciler üst sınıf öğrencilerini önce selamlamakla, aynı devrede olanlar da karşılık beklemeden selamlaşmakla yükümlüdür.

Kurum dışında öğrenciler vatandaşlara karşı iyi  örnek olurlar. Toplumun genel ahlak kurallarına riayet eder, kadınlara ve ihtiyarlara  saygı göstermek inceliğinde bulunurlar.Huzuru bozmayacak şekilde hareket ederler.

Öğrenciler hiçbir surette taksitle ve borçlanarak alışveriş yapamaz ve hiç kimseye kefil olamaz.

Öğrencilere yasaklanmayan  eğlence yerlerinde kılık kıyafeti bozuk ve uygunsuz oturmak ve sahneye çıkarak oynamak ve uygunsuz hareketler yapmak yasaktır. Ancak Okul idaresi tarafından düzenlenen eğlence programlarında belirli kurallar içerisinde ve yetkili amirlerin izni dahilinde öğrencilerin sahnede eğlenmesine müsaade edilebilir.

Öğrenciler caddelerde yan yana kalabalık bir şekilde gezemez, kol kola giremez ve el ele tutuşamaz. Söz ve hareketlerle rahatsız edici davranışlarda bulunamazlar.
Evci Öğrencilerin Hareket Tarzları
           Madde 15- Evci öğrenciler, evcilikle ilgili Talimata uymakla yükümlüdürler.

Evci Öğrenciler; bulundukları şehri terk edemezler. Gidilmemesi gereken yerlere gidemezler. Arkadaşlarına sivil elbise giydiremez ve arkadaşlarının sivil elbiselerini evlerinde muhafaza edemezler. Herhangi bir nedenle okulda kalması gereken evci öğrenciler ilgili amire bilgi vermek zorundadırlar.


ÜÇÜNCÜ  BÖLÜM
Son Hükümler


Madde 16- Bu Yönerge Disiplin Yönetmeliği ile birlikte broşür haline getirilir ve öğrenci tarafından devamlı yanlarında bulundurulur.

Madde 17- Bu Yönergede yer almayan tutum ve davranışlar, bu Yönergeye dayanak olan Polis Akademisi Öğrenci Disiplin Yönetmeliğindeki ilgili maddeler uyarınca değerlendirilir.

Madde 18-  06.11.2001 tarihli Öğrenci Tutum ve Davranış Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
Madde  19 - Bu yönerge onayı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 20 -  Bu yönerge hükümlerini Polis Akademisi Başkanı yürütür.


0 yorum:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı